"KHK'lar 4 Yıldır Süren Pandemimiz"

İstanbul KHKlılar Platformu, Kadıköy İskele Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Pandemi sürecinde toplumun yaşamının nasıl altüst olduğuna işaret ederek KHK'lar bizim için 4 yıldır süren pandemidir" dedi.

İSTANBUL - İstanbul KHK'lılar Platformu, pandemi sürecinde yaşananlar ile Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen emekçilerin yaşamlarına değinerek, nasıl bir süreç yaşadıklarına dikkat çekmek için Kadıköy İskele Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Saat 16.30'da Kadıköy İskele Meydanı'nda bir araya gelen KHK'lı emekçiler, ”İşimizi Geri İstiyoruz”, KHK'lar Ölümdür Ölümü Durdurun", "KHK'lar Gidecek Biz Kalacağız", "İşimizi Geri Alacağız" sloganlarıyla eyleme başladı.

Bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemi sürecine değinen KHK'lı emekçiler "Bizi ölümle ya da zorlu bir tedavi süreciyle tehdit eden bu hastalık hayatımıza pek çok kısıtlamalar, yeni kurallar ve mecburiyetler getirdi. Önceliklerimizi değiştirdi. Yaşanan korku ve belirsizlik insanlarda ciddi travma etkilerine yol açtı. Umuyoruz ki bütün dünyayı etkisi altına alan, tüm dünyada milyonlarca can kaybına sebep olan bu musibetten bir an önce kurtulur ve normal yaşantımıza döneriz" diyerek bilim insanlarının uyarılarını dikkate almaya, maske, mesafe, hijyen kurallarına uymaya özen göstermenin önemine işaret etti.

"Pandemide 5 Aydır Yaşananı 49 Aydır Yaşıyoruz”

Pandemi süreci ile KHK ile ihraç edilenlerin yaşadıkları süreçlerdeki  benzerlikleri ifade etmek isteyen emekçiler, "Biliyor musunuz? Biz KHK’lılar dört yıldır pandemi süreci yaşıyoruz. Biz, İstanbul KHK’lılar Platformu’ndan bir grup insan bugün karşınıza KHK’LAR BİZİM 4 YILDIR SÜREN PANDEMİMİZDİR demek için çıktık. Korona pandemisinin Türkiye’ye getirdiği hastalık, karantina, sosyal izolasyon, sosyal mesafe, işyerlerinin kapanması, işsizlik, yaşam ve ölüm  arasındaki mesafenin daralması, stres gibi hayatın normal akışını engelleyen zorlularla biz KHK’lılar 5 aydır değil, 4 yıldır yaşıyoruz. Korona pandemisinin getirdiği ekonomik sorunlar ve sosyal felaketlerle, Türkiye’de yaşayanların 5 aydır baş etmekte zorlandığı sıkıntıları biz  KHK’lılar 49 aydır yaşıyoruz" dedi.

KHK’lılar olarak 49 aydır yaşadıkları pandeminin son 5 ayına koronavirüsün de eklendiğini ve sosyo-ekonomik yükü artırdığını vurgulayan emekçiler, ”Artık, inanmak istiyoruz ki halkımız, korona’nın getirdiği farkındalıkla bizlere yaşatılan hukuksuzlukların büyüklüğünü anlama, bizlere empati yapma ve destek verme zamanı geldiğini görmüştür" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün pandemiyi ilan ettiğin de yaşanan şok ve şaşkınlığı hatırlatan emekçiler "Biz de KHK’ lar ilan edildiğinde aynı şoku yaşadık. Üstelik ismimiz ve kimlik bilgilerimiz birer virüs taşıyıcısı gibi resmî gazetede ve internette yayınlanmıştı. Vebalı muamelesi görmüş ve halen de görmeye devam ediyoruz. Sizin, pandeminin sebebini öğrenmeye çalıştığınız gibi biz de yaşadıklarımıza bir sebep, yasal ya da mantıklı bir açıklama aradık. Ama bulamadık. Düşman hukukuna maruz kaldık ve ne darbe kalkışması ile ne terör örgütleri ile hiçbir iltisakımız, alakamız bağımız olmadığı halde hedef gösterildik, yaftalandık, terörist ilan edildik" dediler.

Kamuoyu maalesef o günlerin sıcaklığı, milliyetçi duygular sebebi ile ve de AKP’ nin algı oyunları nedeniyle toplumun büyük kesiminin KHK’ları ve süre gelen OHAL uygulamalarını meşru gördüğünü ifade eden KHK'lılar, bu süreçten aileleriyle birlikte yaklaşık 2 milyon kişinin etkilendiğini söyledi.

KHK'larla bir gecede yüzbinlerce insanı ve ailelerinin açlığa, toplumsal karantinaya, çaresizliğe, ölüme mahkûm edildiğini adil bir yargılama ve savunma hakkı tanınmadığına dikkat çekilerek buna rıza gösterilemeyeceğini belirterek, 4 yıldır sürdürdükleri mücadeleye devam edeceklerini söylediler.