Sendikaya üye oldukları için 10 işçinin atıldığı Özer Elektrik’te işçiler tüm baskı ve tehditlere karşı eylemin 18. gününde.
Kocaeli, Dilovası’nda bulunan Özer Elektrik işçileri fabrikada yaşadıkları hak gasplarına karşı Birleşik Metal-İş Gebze 2 Nolu Şube’de örgütlenmişti. Sendikanın yetki başvurusunun ardından Özer Elektrik sermayedarı 10 öncü işçiyi işten çıkarmıştı.
Hiçbir sosyal hakkın bulunmadığı, fazla mesailerin elden ödendiği, 10-12 yıllık işçilerin dahi neredeyse asgari ücret düzeyinde ücret aldığı Özer Elektrik patronu, hakkını arayan işçileri işten atıyor.
İşçilerin sendikalı olduklarını öğrenen Sendikalaşma haberini alan patron öncü işçilere fazla zam, ikramiye ve rüşvet teklif ederek satın almaya çalışıyor. Özer Elektrik patronu şçileri “yüz kızartıcı suç işledikleri” iddasıyla işten çıkarttı. İşine son verilen işçiler jandarma eşliğinde fabrikadan çıkarıldı. Patronun fabrikaya emekli bir askeri amir olarak atadığı, çalışan işçileri baskı altına almaya çalıştığı belirtiliyor.
Patron çalışan işçilerle eylemdeki işçilerin görüşmesini engellemek için fabrikanın etrafındaki tellere branda gerdi. Servislerin giriş çıkışları ise fabrika içine çekildi.
Sendikal hakları için eylemde olan işçilerin beklediği alanın karşısında sürekli olarak bir jandarma ekibi bekleyerek işçiler üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyor. Bütün baskılara rağmen eylemine devam eden Özer Elektrik işçileri 18’inci gününe girdi. İşçiler bugün fabrika önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Açıklamada Dardanel, Vestel, Namet örnekleri hatırlatılara pandemi sürecinde işçilerin yaşadıkları haksızlıklar teşhir edildi. Ayrıca işten çıkarmaların yasak olduğu iddia edilmesine rağmen patronların yasalardaki boşluğu kullanarak işçi kıyımını sürdürdükleri belirtildi.
Eylemde sık sık "Patronların kölesi olmayacağız" sloganlarının atıldığı açıklamaya Gebze Sendikalar Birliği üyesi Petrol-İş, Nakliyat-İş, Eğitim Sen destek oldu. Emek Partisi, Sol Parti, Birleşik Metal-İş Gebze 1 Nolu şube ve Disk/Gıda-İş temsilcilerinin de katıldığı açıklamaya, DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da katıldı.
Yapılan açıklamada "Fabrika önündeki direnişimiz 18 gündür tüm engelleme girişimlerine rağmen kararlılıkla devam ediyor. Atılan işçiler sendikalı olarak işlerine geri dönene kadar da aynı kararlılıkla devam edecek. İşçilerin sendikaya üye olma hakkı sadece Anayasa’mızda değil, ülkemizin altına imza koyduğu uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuatımız tarafından da güvence altına alınmıştır. Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak tanımlanmış ve cezai yaptırıma bağlanmıştır. Özer Elektrik yönetimi bu suçu işlemekten derhal vazgeçmelidir. İşyerinde çalışma barışı isteniyorsa; işçilerin sendikalaşma hakkına saygı duyulmalı ve atılan işçiler, derhal geri alınmalıdır” denildi.
Patronların, sanayi bölgesine sendika girmemesi için uğraştığını, çünkü işçileri sendasız kölelik koşullarında çalıştırmak istediklerini belirten Adnan Serdaroğlu, buna izin vermeyeceklerini söyledi. Serdaroğlu ayrıca, hükümetin ve patronların Covid-19 salgınında işçileri ve ailelerini hiçe saydığını belirtti.