EFT İşçileri TİS Haklarını İstedi

Deriteks,TİS zammı ve ikramiyelerin ödenmesi talebiyle Tuzla'da bulunan EFT Tekstil işyeri önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

İSTANBUL - European Tshirt Factory Tekstil (ETF) firmasında Toplu Sözleşme zammının ve ikramiyenin ödenmemesi üzerine, Deri, Konfeksiyon ve Tekstil İşçileri Sendikası (Deriteks) Tuzla'da bulunan işyeri önünde işyerinde basın açıklaması düzenledi.

Deriteks Genel Başkanı Musa Servi, Genel Teşkilat Sekreteri Ayhan Yanılmaz, Tuzla Şube Başkanı Binali Tay  ve çok sayıda Deritek üyesi işçinin katıldığı açıkamada  seslenerek, TİS kapsamındaki hakların işverenin yükümlülüğü olduğu belirtilerek bir an önce sorunun çözülmesini beklediklerini ve işçilerin haklarının bir an önce ödenmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada Musa Servi, işçilerin bugüne kadar iyi niyetli bir yaklaşım içinde soruna çözüm bekledikleri ancak bunun suistimal edildiğini belirterek, işçilerin meşru haklarını korumak için bundan sonra sessiz kalmayacağını söyledi.

Deriteks Tuzla Başkanı Binali Tay, sendika olarak bu hakları kazanmak için geçmişte çetin bir mücadele verdiklerini ifade ederek, var olan durum nedeniyle demokratik tepkilerini ortaya koymaktan başka bir seçenek kalmadığını belirtti. Basın açıklamasını ise Deriteks Teşkilat Sekreteri Ayhan Yanılmaz okudu

ETF işyerinde 2018 yılında imzalanan Toplu İş Sözleşmesinin üçüncü yılı ikinci altı aylık dönemine girildiğini, ödenmesi gereken bir sözleşme zammı ve Haziran ayı ikramiyesi bulunduğunu aktaran Yanılmaz, Temmuz ayında sendika ile firma yetkilileri arasında görüşme gerçekleştirildiğini, firma yetkililerinin ”müşteri kaybı ve finansal durumlarını ileri sürerek sözleşme zammı ve Haziran ayı ikramiyesini ödeyemeyecekleri”ni bildirdiğini sendika olarak bunu kabul etmeyeceklerini belirttiklerini söyledi.

Bugüne kadar ödeme yapılmadığını ve bir ödeme planı da bildirilmediğini aktaran Yanılmaz, TİS hükümleri gereğince firmanın işçilere karşı yükümlülüklerini ve borcunu ifade ettiğini belirtti. Geçmişte EFT'nin zor günler geçirdiğini hatırlatan Yanılmaz, "Sendikamız ve üyelerimiz o zor süreçlerde el birliği ederek uluslararası firmalarla görüşerek buraya üretim getirebildi. Firmanın ayakta kalabilmesi için elinden geleni yaptı ve yapmaya devam etmektedir. Bu sayede tüm işçi arkadaşlarımızın iş güvenceleri korunabilmiştir" dedi.

İşçilerden kaynaklanmayan problemin işçiye fatura edildiğini söyleyen Yanılmaz, işçilerin bir süredir ödemelerin yapılamayışını anlayışla karşıladığını fakat EFT yetkililerinin bu iyi niyeti suistimal ettiğini aktardı.

Yanılmaz, ”Hiç kimsenin evine ekmek götürme derdinde olan işçinin huzurunu kaçırmaya hakkı yoktur. İşçiyi küçümsemeyin ve daha da fazla mağdur etmeyin. İşçiler sizden yeni bir şey talep etmiyor. Sözleşmeden doğan hakkını istiyor. Toplu Sözleşmeye uymanızı istiyor. Bu talep karşılanamaz bir talep değil. Sizden en kısa sürede bu sorunu çözmenizi istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Basın açıklaması işçilerin TİS'den doğan haklarının verilmesine ilişkin attığı sloganlarla sona erdi.