< < Dardanel'de Gündüz İşbaşında Gece Yurtta Karantina!

Dardanel'in Çanakkale fabrikasında işçilerde koronavirüs tespit edildi. Binden fazla işçinin çalıştığı fabrikada üretimi durdurmak bir yana işçilere gündüz işbaşında, gece ise yurtta kalma zorunluluğu getirilerek karantina uygulanacağı bildirildi.

 Dardanel'in Çanakkale fabrikasında işçilerde koronavirüs tespit edildi. Binden fazla işçinin çalıştığı fabrikada üretimi durdurmak bir yana işçilere gündüz fabrikada işbaşında olmaları gerektiği bildirildi. İşçilere gece de yurtta kalma zorunluluğu getirilerek karantina uygulanacağı bildirildi. İşçiler koronavirüs tespit edilen işçilerin olduğu bilinmesine rağmen tüm işçilere test uygulaması yapılmadığını belirtti. 

 

Sağlık Müdürlüğünden Dardanel'e Kıyak Tanımlama

Çanakkale’de bulunan Dardanel Gıda fabrikasında koronavirüs vakalarına rastlandı. Fabrika yönetimi tüm çalışanların 14 gün fabrika sahasında ve konaklama alanlarında(!) gözetimli karantinaya alınacaklarını bildirdi. Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü ise bunu "kapalı sistem çalışma" olarak tanımladı. İşçiler ise koronovirüs olduğu bilinen işçiler olmasına rağmen test yapılmadığını ve önlem olarak 14 gün boyunca geceyi yurtta, gündüzü ise çalışmak üzere fabrikada geçireceklerini söyledi.

 

İzinler İptal Gündüz İşbaşında Gece Yurtta Karantina

Dardanel yönetimi tarafından işçilere gönderilen yazıda, “Çanakkale Valiliği İl Umumi Hıfzısıhha Kurulu kararı doğrultusunda Çanakkale fabrikamızda çalışan tüm personelimiz 14 gün gözetimli karantina altına alınmıştır. Yıllık izinde olan personelimizin izinleri iptal edilmiştir. Resmi sağlık raporu olmayan personellerimizin de işbaşı yapması zorunludur. Covid temas etkisi ihtimaline karşı kişilere verilen ev izolasyonu da bu uygulama ile birlikte kaldırılmıştır ve gözetimli karantina kapsamına alınmışlardır. Bu doğrultuda 27 Temmuz 2020-9 Ağustos 2020 Pazar tarihleri arasında çalışanlarımızın sadece fabrika sahasında ve belirlenecek olan konaklama yerlerinde bulunmasına izin verilmiştir” denildi.

 

İşçilere Para Cezası ve Kolluk Zoru Tehdidi

Karara uymayan işçilere yetkili merciler tarafından 3150 TL idari para cezası uygulanacağı belirtilen yazıda, “Kolluk kuvvetleri tarafından konaklama yerlerine gelmeleri sağlanacaktır. 14 günlük süre zarfında konaklama, yemek ve servis hizmetleri şirketimiz tarafından karşılanacaktır. 27 Temmuz Pazartesi mesai çıkış saati ile birlikte personelimizin konaklama yapılacak olan yurtlara sevkleri ve yerleşim işlerine başlanacaktır. Niyazi Önen Gıda üretimi şu anda faaliyet göstermediğinden dolayı gelişmelere göre daha sonradan bilgilendirilecektir” ifadeleri yer aldı.

 

Fabrikalardaki Durumun Basına Yansımasını İstemiyorlar

Fabrikada bini aşkın işçinin çalıştığını fabrika içerisinde bulunan üç bölümde pozitif vakalara rastlandığı, pozitif vaka sayısının ise 40’a yaklaştığı belirtiliyor. Ancak buna rağmen işçilere test yapılmadığı ve yurtlara yerleştirileceklerinin bildirldiğini aktaran işçiler “14 gün geceleri yurtlarda kalacağız, gündüzleri ise çalışmaya devam edeceğiz. Biga’da bir sürü fabrika benzer durumda ama basına yansımasını istemiyorlar. İşçiler de işsiz kalma korkusuyla seslerini çıkaramıyor” dedi.