< MT Reklam İşçileri  10'uncu Gününde

Düzce'de bulunan MT Reklam'da Birleşik Metal-İş'e üye olan işçilerin sendika hakkı için başlattığı grev 10'uncu gününde.

Düzce'de bulunan MT Reklam'da Birleşik Metal-İş'e üye olan işçilerin sendikal hakları  için 2 işçi başladığı grev 10'uncu gününde sürerken çevreden emek dostları da destek ziyaretlerinde bulunuyor.

 

300 İşçi Sendikalı Oldu

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın, Düzce ve Gebze'de fabrikaları bulunan MT Reklam'da 7 yıl önce başlayan sendikal örgütlenme çalışması patronların saldırısıyla karşılaştı. Örgütlenme faaliyeti başladığında fabrikada çalışan 300'ün üzerinde işçi sendikaya üye oldu. Fakat MT Reklam patronu tam bir işçi ve sendika düşmanı tavrıyla davranarak sendikalı işçileri işten atmaya başladı.

 

Düzce'de 16, Gebze'de 6 Ay Süren Mücadele

İşten atılan işçiler sendikal haklarına sahip çıkarak fabrikaları önünde eyleme başladı. Sendikalaşma nedeniyle MT Reklam patronu tarafından işten atılan  işçiler Düzce'deki fabrika önünde 16 ay, Gebze'deki fabrikanın önünde ise 6 ay eylemlerini sürdürdü.

 

Davalar Kazanıldı, Hak Gaspları Tescillendi

Sendika üyesi işçiler işe iade davaları açtılar ve açılan  davaların ise hepsi kazanıldı. Mahkeme patronu işten çıkardığı işçiler için 'sendikal tazminat' ödemeye mahkum etti. Kazanılan davalar sonucunda fabrikadaki hak ihlalleri de mahkeme kanalıyla da ispatlanmış oldu.

 

Patrondan Sendikal Yetkiye İtiraz

Buna karşın, MT Reklam patronu sendika düşmanı tavrını sürdürdü ve bu kez de yetki itirazında bulundu.

Sendikanın yetki tespiti için açılan dava ise tam 6 yıl sürdü. Yetkinin alınmasının ardından fabrikaya grev pankartı asıldı.

Fabrikada sendikal faaliyete yönelik baskı ve tehditler nedeniyle 2 işçi ile başlayan grev 10 gündür devam ediyor.