"Hak Gasplarına Karşı Birlik Olalım Mücadele Edelim"

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, Kadıköy'de Beşiktaş İskelesi önünde Kıdem Tazminatının gasp edilmesine karşı basın açıklaması yaparak her geçen gün artan hak gasplarına karşı birlik olma çağrısı yaptı.

İSTANBUL - Kıdem Tazminatının gasp edilmesine ve işçi sınıfının haklarına yönelik saldırılara karşı Kadıköy'de Beşiktaş İskelesi önünde basın açıklaması yaptı.

Çok sayıda kurumun katılım sağladığı eyleme, 6 aydır gasp edilen hakları için mücadele eden Cadde 54 AVM işçileri de katıldı.

"Kıdem Tazminatının Gaspına Güvencesiz Çalışmaya Karşı Birleşelim Mücadele Edelim" yazılı pankart açılan eylemde sık sık "Genel Grev Genel Direniş ", "Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz", "Kıdem Hakkı Gasp Edilemez", "İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek" sloganları atıldı.

Basın açıklamasını okuyan Buse Bayram, iktidarın pandeminin derinleştirdiği krizin faturasını işçi ve emekçilerin sırtına yıkmaya çalıştığını, yıllardır süren sosyal yıkım saldırılarının hız kazandığını ve taşeron çalışmanın yaygınlaştırıldığını belirten Bayram, "Sermayenin uzun yıllardır hayata geçirmek istediği saldırılar, küresel salgını fırsata çeviren burjuvazi tarafından ya açlık ya işsizlik denilerek dayatılıyor. Ücretsiz izin yasalaştırılıyor, hafta tatilimiz telafi ya da denkleştirme adı altında iç ediliyor. Daha az çalışan ile daha fazla üretiliyor; iş yükümüz artıyor" dedi. 

İktidarın normalleşme seremonisine "aynı gemideyiz" yalanlarının eşlik ettiğini de söyleyen Bayram, "Onların 'normalleri' sömürü, yağma, talan olurken bizim payımıza iş cinayetleri, işsizlik, yoksulluk düşüyor" dedi. 

Çalışma yaşamının kuralsızlaştırılmak istendiğini dile ifade eden Bayram,  "'İstihdam kalkanı' adı altında 25 yaş altı ile 50 yaş üzeri çalışanlar için belirli süreli çalışmanın devreye sokulmak  istendiğini belirterek, böylece sayıları 3,5 milyonu aşan çalışan grubu için ihbar ve kıdem tazminatı hakkının gasp edileceğini, sendikalaşmasının önüne geçilerek, sigorta priminin ortadan kaldırılacağını ve işçilerin emekliliklerinden çalınacağına dikkat çekti.

İktidarın çeşitli bahanelerle kıdem tazminatı hakkını gasp etmeye hazırlandığını hatırlatan Bayram, "Bu saldırı ekonomik olduğu kadar politik de bir saldırıdır. Bu yolla hem ekonomik açıdan iyiden iyiye sıkışan sermaye devletine kaynak yaratılacak hem de çalışma yaşamı daha da esnek ve güvencesiz hale getirilecek, işçi sınıfı bölünüp parçalanacak, örgütlenmesi önüne büyük taşlar konulacak" dedi.

15-16 Haziran işçi eylemini hatırlatan Bayram işçi ve emekçilere "Her güne gözümüzü yeni bir hak gasbı ile açtığımız bu günlerde 'genel grev, genel direniş' şiarını pusula edinerek birliklerimizi kuralım, mücadele edelim" çağrısında bulundu.