< < Devlet İşçilerin Güvenliğini Sağla(ya)mıyor!

Yozgat’ın Çekerek ilçesine orman işçisi olarak giden Kürt işçilerin saldırıya uğradığı, kaymakamlığın “Can güvenliğinizi sağlayamayız” dediği ve işçilerin ilçeden çıkarıldığı belirtildi.

Yozgat’ın Çekerek ilçesinde orman işinde çalışmaya giden Derikli işçilerinin kendilerinden istenen “ayakbastı parası”nı vermemesi üzerine saldırıya uğradığı, kaymakamlığın “Can güvenliğinizi sağlayamayız” dediği ve işçilerin ilçeden çıkarıldığı belirtildi. 

 

Muhtarlar "Ayakbastı" Haracı İstedi

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Mayıs ayında Derik’ten yola çıkan 13 aile Orman İşletme Şefliği’nin ihalesini alan bir firmanın bünyesinde orman işçisi olarak çalışmaya gittikleri Çekerek’te hazine arazilerine kurdukları çadırlarda yaşamaya başladı. Farklı köylerin muhtarların işçilerden “ayakbastı parası” istediği, işçilerin çadır kurdukları yerin hazine arazisi olduğunu belirterek ödeme yapmayı reddettiği belirtildi. 

 

Çadır Başı 1000 Lira

18 Temmuz’da 18 köyün muhtarının işçilerden yeniden çadır başına bin lira ödeme istediği, işçilerin kaymakamlık yetkililerinin çadır kurduklarından haberi olduğunu belirterek, ödemeyi reddettiği belirtilen haberde muhtarların köylüyü toplayarak, çadırların bulunduğu alanda işçilere saldırdığı bilgisi yer aldı.

Saldırı üzerine bölgeye jandarma ekipleri ile Çekerek Kaymakamı, Çekerek Belediye Başkanı, İlçe Jandarma Komutanı AKP İlçe Başkanı’nın aralarında olduğu heyetin alana gitti, işçiler ve muhtarların da olduğu köylüler ile görüştü.

 

Jandarma Eşliğinde Çıkarıldılar

Burada muhtarlar kendilerine Kürtçe küfür edildiğini iddia ederken, işçiler ise muhtarların kendilerini haraca bağlamak istediklerini, ortada küfür ya da başka bir ifade olmadığını belirtti. Yapılan görüşmelerin ardından işçilerin yaşadıkları bölgede jandarma tarafından kontrol altına alarak bölgede nöbet tutmaya başladı.

 

"Can Güvenliğinizi Sağlayamayız"

İşçiler ve köylüler birbirlerinden şikayetçi olurken, işçilere yeniden saldırı girişiminde bulunulması üzerine Çekerek Kaymakamlığı işçilere “Can güvenliğinizi sağlayamayız” diyerek, ilçeden çıkmaları gerektiğini bildirdi.

Bunun üzerine Kaymakamlığın tuttuğu araçlarla bir kısım işçiler aileleri ile birlikte gece saatlerinde Yozgat’tan jandarma eşliğinde çıkarıldı. Jandarmanın Malatya’ya kadar eşlik ettiği işçiler Derik’e ulaştı. 

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) ulaştığı işçiler, Yozgat’ta kalan işçilerin olduğunu belirterek, kalan işçilerin güvenlikleri nedeniyle olaya dair şimdilik konuşmaktan çekindiklerini belirtti.