BMİS, MT Reklam’da İki İşçiyle Greve Başladı

Birleşik Metal-İş Sendikası, MT Reklam'da grev pankartı astı. İki işçiyle greve çıkılmasının MT Reklam'da yıllardır yaşanan baskıların bir sonucu olduğu ve ülkenin işçi hakları konusundaki durumunu yansıttığı ifade edildi. 

Uzun yıllardır sendikal örgütlenme mücadelesi verilen ve işten atılan işçilerin uzun süreli eylemler yaptığı MT Reklam’da DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası bugün iki işçi ile greve çıktı.

MT Reklam’da grevin iki işçinin katılımıyla yapılmasına ilişkin ise ülkedeki işçi haklarına yönelik baskıların sonucu ve ülkenin ayıbı olduğu belirten sendika “Bu ayıp patronların sendikalaşma konusunda işledikleri suçlar ve bu suçun işlemesini teşvik eden sendikal yasalar ve prosedürdür" dedi.

7 Yıldır Süren Mücadele”

MT Reklam’da 7 yıldır sendikal örgütlenme mücadelesi verildiğini belirten sendika açıklamasında “İşçilerin Anayasanın kendilerine tanıdığı bir hakkı kullanabilmesi 7 yıl sürer mi?" diye sordu.

MT Reklam işçilerinin, 7 yıl önce sendikaya üye olduklarını ve 300'ü aşkın işçinin sendikal örgütlüğü seçtiğini ifade eden Birleşik Metla-İş, "baskı, tehdit, satın alma, işten çıkarma" başta olmak üzere patronun akla gelebilecek tüm hukuksuzlukları işlediğini belirtti.

 

Düzce’de 16, Gebze’de 6 Ay Süren Direniş”

Onlarca işçinin işten atılmasıyla Düzce'deki fabrikanın önünde 16 ay, Gebze'deki fabrikanın önünde 6 ay direniş yapıldığına değinilen açıklamada, bu süreçte sendikanın işçiler için açtığı davaları kazandığı, patronun, işten attığı işçilere sendikal tazminat ödemeye mahkum edildiği belirtildi. Mahkeme kararıyla da patronun işlediği sendikal suçun teyit edildiğine işaret eden Birleşik Metal-İş, hala 18 işçinin davasının sürdüğünü de bildirdi.

 

Sendikal Yetki Davası 6 Yıl Sürdü”

MT Reklam’da sendika yetki tespiti için açılan davanın da 6 yıl sürdüğünü anımsatan sendika, bu uzun sürenin sonunda bakanlık tarafından, yetki belgesi verildiğini bildirdi. MT Reklam patronunun tüm bunlara rağmen suç işlemekten vazgeçmediğine dikkat çeken Birleşik Metal-İş, bugün MT Reklam'a grev pankartını astıklarını açıkladı.

İki işçiyle yapılsa da grevin, ülkede sendikalaşmaya yönelik işveren suçlarının teşhir edilmesi anlamında önemli olduğunu belirten Birleşik Metal-İş Sendikası, "İşçilerin Anayasal hakkı olan sendikalaşma hakkının ayaklar altına alındığı MT Reklam'da yaşananlar, kamuoyunun bilincine çıkmalıdır. Bu hukuksuzluğu herkes görmelidir” dedi.

Sendikal Hakların Kullanılmasını Engelleyemezsiniz”

Açıklamada "MT Reklam işvereni gibi işçisine düşman, onun seçtiği sendikasına düşman işverenler bugün başlattığımız bu grevle, ne yaparlarsa yapsınlar bu hak mücadelesinden kurtulamayacaklarını anlamalıdırlar. Sendikalaşmayı engellemeye çalışsanız da, davalar, prosedür yıllar da sürse işçinin bu hakkı kullanmasını engelleyemeyeceksiniz. Bugün MT Reklam'ın kapısındaki "Bu işyerinde grev var" pankartı bu anlama geliyor" dedi.

 

İşçiler Varsa Mücadele Bitmez”

MT Reklam'da yaşananların, sendikalaşma prosedürü, yargı süreçleri ve grevi kısıtlayan yasal düzenlemeler aslında işverenler için bir sendikasızlaştırma yöntemi-aracı olarak kullanıldığının çarpıcı örneği olduğunu ifade edilen açıklamada, "Ama işçiler varsa mücadele bitmez. Birleşik Metal-İş Sendikası, tek bir işçi bile kalsa, hak mücadelesinden vazgeçmez" denildi.