< < Van Belediyesi’nde İşçilere 3 Kez Kanunsuz Mülakat

Van Büyükşehir Belediyesi'nde 2018 yılında kadroya alınmak için mülakata giren ancak girdikleri 3 mülakatta da başarısız sayılan işçiler, mahkemeye gitti. Mahkeme mülakatların kanuna aykırı olduğuna karar verdi. Fakat karar uygulanmıyor. 306 İşçi haklarını aramaya ve mücadele etmeye devam ederken, işe alınmayı bekleyen 3 işçi yaşamını yitirdi.

 

Van Büyükşehir Belediyesi'nde, 2018'de çıkan KHK ile kadroya girmek için mülakata alınacak taşeron işçi sayısı 1706'dı. Ancak bu işçilerin 440'ı mülakatta 'başarısız' oldukları gerekçesiyle kadroya alınmadı. Girdikleri 3 mülakatta da başarısız sayıldı. İşçilerin itirazı üzerine işe alınmayan işçi sayısı 306'ya düştü. Mülakatlarda ard arda başarısız sayılan işçiler mahkemeye başvurdu ve 'Mülakatların kanuna aykırı olduğu" yönünde karar çıkmasına rağmen işçiler tekrar mülakata tabi tutuldu.

24 Mayıs tarihinde "Artık Arkadaşlarımızı Kaybetmek İstemiyoruz” başlığıyla yer verdiğimiz Van Büyükşehir Belediyesi işçilerinin, 2018'den bu yana uygulanan kanunsuz mülakatlara karşı 303 işçi, mücadeleyi sürdürüyor.

Van Büyükşehir Belediyesi'nde, Mahkemenin “mülakatların kanuna aykırı olduğu” yönündeki kararına rağmen işçiler, 2019 yılında ve 7 Mart 2020 tarihinde tekrar sınava girdiler ve ardından mülakata anılarak bu mülakatta da başarısız sayıldılar. İşçiler mülakattaki başarısızlıklarına ilşikin bilgi de alamıyor.

 

CİMER’den Yanıt Yok”

İşçiler bu süreçte Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) başvuruyor. "Sorununuz konuyla ilgili olan İçişleri Bakanlığı'na iletilmiştir" yanıtını alıyorlar. Ancak İçişleri Bakanlığı'ndan da yanıt gelmiyor. Oyalandıklarına inanıyorlar. Van Büyükşehir Belediyesi’nde hukuksuzluk aynen devam ediyor.

 

Uzaklaştırmalardan Çok Büyük Keyif Aldım”

Van Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyumun genel sekreteri Mustafa Yalçın’a göre belediyede işten atılan işçiler, PKK ile iltisaklıydı ve işlerine bu nedenle son verildi.

Yalçın, 31 Mart 2019’daki yerel seçimler öncesi katıldığı bir TV programında “Onu kes, bunu kes. 653 kişiydi galiba, benim imzamla işten ayırdığımız. Bir o kadar da kanun hükmünde kararnamelerle işlerine son verilenler oldu. Ben bu söylediğim işten uzaklaştırmalarını falan yapınca, çok büyük keyif aldım, zevk aldım” diyerek işçilerin keyfi bir şekilde işten atıldıklarını da itiraf etmiş oluyordu.

İşten Atılan 3 İşçi Yaşamını Yitirdi”

İşten atılan belediye çalışanları, bu süreçte çok zor günler geçirdi. İşçilerden Mesut Babat yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle kendini asarak intihar etti. Murat Kapağan, Van’da meydana gelen çığ düşmesinde, kepçe operatörü olarak çalışırken çığ altında kalarak yaşaını yıtır. Hüsnü Timur ise 65 yaşında belediyenin yol çalışmalarında inşaat işçiliği, park bekçiliği yaptı. İşten çıkarılması üzerine maddi sıkıntılar yaşayan Timur’un sağlığı bozuldu, yemek borusu kanserine yakalanarak yaşamını yitirdi.

 

Vazgeçmediler Hakları İçin Mücadele Ettiler”

Kayyum atanmadan önce belediye kadrosuna alıncaklarına dair kendilerine söz verildiğini belirten işçiler, ancak kayyum atanır atanmaz işçilerin bir kısmının direkt olarak işten çıkarıldığını bir kısmının ise KHK’larla çıkarıldığını aktarıyor. İşçiler mücadeleyi bırakmıyorlar, bazıları mahkeme sonucunda işlerine geri dönmüş durumda. Kadro için başvuruda bulunan ve güvenlik soruşturmasını geçen 440 işçi, mülakata sokuluyor. Kurulan komisyonda 134 işçi işe geri alınıyor. Geriye kalan 306 işçi ise gerekçe gösterilmeden reddediliyor.

 

Mülakatlarda İlginç Sorular

Mahkeme kararıyla “kanuna aykırı olduğu” belirtilen ve bir türlü geçemedikleri mülakatlarda sorulan sorulan ise belediye işçilerine ilgin sorular soruluyor.

Mülakatta sorulardan bir kaçı ise “Efsanevi Çeçen komutan kimdir?, “Türk Lirası’ndan altı sıfır ne zaman atılmıştır?”, “Yangın tüpü içerisindeki tozun hammaddesi nedir?”, “Okyanusların isimleri nelerdir?”, “Etnografya müzesi nerededir?”, “Kaç kilo ağırlık kaldırabilirsin?”, “Kum neyden yapılır?”

 

Üçüncü Kanunsuz Mülakat Üzerine Mahkemeye Gittiler”

İşçiler bu kanunsuz uygulamaya karşı mahkemeye başvuruyor. Van 1. Bölge Mahkemesi “Mülakatın kanunsuz olduğu” yönünde karar vermesine karşın belediye, işçilere kadro vermek için bir kez daha benzer bir mülakat yapıyor. Ancak sonuç değişmiyor ve işçiler, gerekçesiz bir şekilde başarısız ilan ediliyorlar.

Mart 2019’daki yerel seçimlerinde HDP kazanıyor fakat 19 Ağustos’ta belediyeye bir kez daha kayyum atanıyor.

İşçiler bir kez daha mülakatın iptali için mahkemeye başvuruyor. Bu kez de Erzurum’daki mahkeme, mülakat için yürütmeyi durdurma kararı veriyor. Karar üzerine işçiler üçüncü kez mülakata alınıyor fakat bir kez daha başarısız kabul ediliyorlar.

İşçiler üçüncü kez de mülakata alınmaları ve başarısız sayılmaları üzerine 15 Haziran’da bir kez daha mahkemeye başvuruyor ve şu an mahkemenin vereceği kararı bekliyorlar.