< Somalı Maden İşçilerinden Şerh

 

Soma katliamının ardından işten atılan işçilerin tazminatlarını alabilmeleri için meclise teklif sunuldu. Meclise sunulan 10 maddelik teklife ilişkin Bağımsız Maden İş Sendikası şerh koyarak, mağduriyetler yaşanmayacağı şekilde düzenleme yapılması yönünde şerh koydu.

Soma katliamının ardından işten atılan işçiler tazminatlarını alabilmeleri için meclise teklif sunuldu. Meclis'e sunulan 10 maddelik teklifte, Soma katliamının ardından işten çıkarılan 3 bin 500 işçinin aradan geçen 5 yılın ardından kıdem tazminatlarını alabilmesinin sağlayacak düzenleme de yer aldı.

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği katliamın ardından Uyar Madencilik A.Ş.'ye ait Işıklar, Atabacası, Geventepe maden ocaklarında işten çıkarılan 3 bin 500 işçi aradan geçen 5 yılın ardından tazminatlarını alabilecek. Meclis'e sunular 10 maddelik pakette bu işçilerin durumuyla ilgili düzenleme yapıldı. Düzenlemeye göre kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işlerine son veriler işçilerden kıdem tazminatını alamayanlar, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'na başvuru yaparak kıdem tazminatını alacak.

Meclise sunulan yasa teklifine Bağımsız Maden İş Sendikası şerh koyarak “"Soma'da 13 Mayıs 2014'teki kazadan sonra bugüne kadar ocaklarda çalışırken çıkarılmış olan tüm maden işçileri sadece bu sebepten çıkarılmıştır. Bu nedenle süre kısıtı kaldırılarak 'yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibarı ile' şeklinde değiştirilmelidir" dedi.

AKP milletvekillerinin Meclis Başkanlığı'na sunduğu 10 maddelik teklifte, Soma katliamının ardından Uyar Madencilik A.Ş.'ye ait Işıklar, Atabacası, Geventepe maden ocaklarında işten çıkarılan 3 bin 500 işçinin aradan geçen 5 yılın ardından kıdem tazminatlarını alabilmesinin sağlayacak düzenleme de yer aldı. Düzenlemeye göre kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işlerine son veriler işçilerden kıdem tazminatını alamayanlar, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'na başvuru yaparak kıdem tazminatını alacak.

 

“Düzenleme Mağdureyet Yaratmayacak Şekilde Yapılmalı”

Kıdem tazminatlarını alamayan işçilerin örgütlendiği Bağımsız Maden İş Sendikası düzenlemeye şerh koydu. Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, tazminatları almaya yönelik atılan adımın önemli olduğu fakat düzenlemenin yeni mağduriyetler yaratacağı belirtilerek, yasa teklifinde süre kısıtı olduğu ve bu kısıtın hak mağduriyetine yol açmaması için "yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibarı ile" ifadesinin teklife eklenmesi istendi: "… özellikle belirtilen ocaklarda çalışmış olanlar 2020 yılında dahi çıkarılmış olsunlar gerçekleşen kazayla ilgili olmadığını söyleyebilmek Soma madenleri hakkında en küçük fikri olanların dahi bilebileceği bir konudur. Soma'da 13 Mayıs 2014'te ki kazadan sonra bugüne kadar bu ocaklarda çalışırken çıkarılmış olan tüm maden işçileri sadece bu sebepten çıkarılmıştır."

Bağımsız Maden İş Sendikası’nın yasa teklifindeki mağduriyetlere ve düzenlemede yer alması gereken noktaları maddeler halinde şu şekilde belirtildi.

* Yasa teklifinin Soma'da bulunan Işıklar, Atabacası ve Geventepe ocaklarında çalışanlarla sınırlı olmamalıdır. Tüm Rödovanslı sahalar için geçerli olmalıdır.

* Teklifin bu haliyle yasalaşması halinde; 28 Ekim 2014 tarihinde Karaman iline bağlı Ermenek ilçesinde bulunan maden ocağında gerçekleşen maden kazasında tazminatlarını alamayan ailelerin ve işçilerin tazminat ödemeleri yapılamayacaktır.

* Soma'da ve ülkemizin başka şehirlerinde faaliyet gösteren Uyar Madencilik'te çalışıp işten atılan ve tazminatları ödenmeyen sayısı bini aşan işçilerin tazminat ödemelerini kapsamamaktadır.

* Belirttiğimiz örnekler dışında lokal olarak bir çok mağduriyet de devam edecektir.

* Yasa teklifi sadece kıdem tazminatı ödemesi yapılmasına ilişkin olması çok büyük bir eksikliktir. Zira 13 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleşen maden kazasında dahi işten atılmış olsalar İhbar tazminatlarını, ödenmeyen işçi ücretlerini vs alamayacaklardır.

* Yasa teklifi iş kazasından sonrası malül kalma veya ölüm halindeki tazminat ödemelerini de kapsamamaktadır.