"Sömürü ve Ölüm Mabedlerinizi Yıkacağız!"

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, Covid-19 salgını sürecinde pozitif vakalara rağmen, işçilerin yaşamını hiçe sayıp çalışmayı durdurmayan ve Dev Yapı-İş Sendikası Temsilcisi Hasan Oğuz'un yaşamını yitirdiği Galataport Şantiyesinde, Survivor finali için çalışmanın durdurulmasını şantiye önünde protesto etti.

Covid-19 pandemi sürecinde pozitif vakalar olmasına rağmen, işçilerin yaşamı hiçe sayılarak hiçe önlem dahi alınmadan çalıştırılmaya devam ettiği ve Dev Yapı-İş Sendikası Avrupa Yakası Temsilcisi Hasan Oğuz'un yaşamını yitirdiği Galataport şantiyesinde Survivor yarışmasının finali için 3 gün süreyle çalışmanın durdurulacağının duyurulması üzerine Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu (TÇSP), bugün şantiye önünde basın açıklaması yaparak reklam amaçlı çalışmanın durdurulmasını protesto etti.

"Galataport Şantiyesinde İşçilerin Canı Var Hesap Soracağız" yazılı pankart açan platform bileşenleri  "Kahrolsun Ücretli Kölelik Düzeni", Çalışırken Ölmek İstiyoruz", "Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz", "Hasan Oğuz Onurumuzdur", "Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz" sloganları attı. TÇSP adına basın açıklamasını Hasan Oğuz'un mücadele arkadaşlarından Dev Yapı-İş Sendikası üyesi Osman Üney okudu.

 

"Hasan Oğuz Övgüler Dizilen Şantiyede  Yaşamını Yitirdi"

Survivor ısimli yarışma programının yapımcısı ve patronu Acun Ilıcalı'nın yarışmanın finalinin Galataport şantiyesinde yapılacağını ve Final için çalışmaya 3 gün sureyle ara verileceğini açıkladığını ve bunun tüm basın yayın organları ve sosyal medyada gösterişle sunulduğunu aktaran Üney, "Haberlerde Gaiataport projesinin turizme yapacağı katkılardan hareketle sermayeye ve dolayısıyla siyasi iktidara övgüler diziliyor. Ne varki bu gösterinin ardında bir nokta gözlerden uzak tutuluyor. Bu şantiye onlarca işçinin salgına rağmen çalışmak durumunda bırakıldığı ve yaşamını yitiren Hasan Oğuz'unda çalıştığı yerdi" dedi.

 

"Sermayeye Teşvik İşçilere Açlık Ya Da Salgın"

Pandeminin başladığı günden bu yana resmi rakamlara göre 5500'e yakın işçinin hayatını kaybettiğini, yapılan araştırmalara göre salgının işçiler arasında yayılma oranının diğer toplumsal kesimlerden 4 kat daha fazla olduğu tespit edildiğine belirten  Üney, siyasi iktidarın pandemi ile mücadele kapsamında açıklanan önlem paketlerinde sermaye gruplarının kurtarılması için teşvikleri açıklarken işçiler açlık yada salgın ikilemine sokularak çalışmaya mecbur bırakıldığına dikkat çekti.

 

"İşçilerin Yaşamı Sermayeyinin Karından Değersiz Görüldü"

Emek örgütlerinin zorunlu iş kollarında tam önlem, olmayanlarda ise işin durdurulması, herkese geçim ücreti taleplerinin kulak ardı edildiğini, hiç bir önlem alınmadan işçilerin çalışmak zorunda bırakıldığı yerlerden birinin de siyasi iktidara yakın sermayeye ihale ettiği mega projelerden biri olan Galataport şantiyesi olduğunu aktaran Üney, 3000'ün üzerinde işçinin iç içe, hijyenden uzak ve köle gibi çalıştığı Galataport'ta onlarca işçi Covid-19'a yakalandığını belirterek, "Buna rağmen patronlar siyasi iktidarın çarklar dönsün teşviği ile çalışmayı durdurmadı. Dev Yapı İş üyesi ve temsilcisi 28 yaşındaki Hasan Oğuz bu koşullar altında kalpi krizi geçirerek hastaneye kaldırıldı. Burada yapılan testler sonucu Covid-19 olduğu ortaya çıktı ve yaşamını yitirdi. Hasan, işçi yaşamını sermayenin karından değersiz gören sömürü düzeninin onbinlerce kurbanından sadece biriydi" dedi.

"Şimdi Hasan'ın çalıştığı, alınteri döktüğü ve yaşamını kaybettiği, yüzlerce işçinin ekmek parası uğruna yaşamını tehlikeye attığı  şantiyede, o sömürü ve ölüm mabedinde sermaye sahipleri şov yapıyor. İşçilerin yaşamı için üretimi durdurmayanlar, 'Çarklar dönmeli’ diyenler bu sömürü ve ölüm mabedini şirin göstermek için çarkları durduruyorlar" diyen Üney, İstanbul'un tarihi ve doğal güzelliklerinin patronların, zenginlerin karı için yok edildiğin, allanıp pullanıp işçilere emekçilere pazarlanmaya çalışıldığını belirtti.

 

"İşçileri Öğüten Şantiyeyi Zihnimize Kazıdık"

Kölelerin cesetleri üzerine inşa edilen piramitler gibi Galataport'un da turizm hamlesinin anıtı olarak cilalandığını ifade eden Üney, "Ama biz işçiler, burayı sermayenin işçi yaşamından daha değerli görüldüğünün bir anıtı olarak zihinlerimize kazıdık. Ve o cilanın altındaki kan ve can izlerini unutmayacağımızı unutturmayacağımızı burdan bir kez daha ilan ediyoruz. Hasanın ve bu sömürü çarkının içinde öğütülen tüm işçilerin hesabını soracak ve bu sömürü ve ölüm mabedlerini yıkacağız" dedi.

TÇSP bileşenleri "Çarklar Dönüyor İşçiler Ölüyor", "Galataport'ta İşçilerin Canı Var", "Hasan Oğuz'un Hesabını Soracağız", "Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz" sloganları atarak eylemi sonlandırdı.