< Komşu Fırın 100 İşçiyi Tazminatsız Çıkardı 

İsim değiştirip Panista adıyla faaliyet göstermeye başlayan Komşu Fırın,  şubelerinde çalışan 100 işçiyi tazminatlarını ödemeden çıkardı.

Geçen ay konkordato talep eden diğer yandan Panista adıyla faaliyetlerini devam ettiren Komşu Fırın’ın işten çıkardığı işçilerim tazminatlarını ödemedi.

Komşu Fırın adıyla faaliyet yürüten Doruk Unlu Mamüller Sanayi Yatırım ve Perakende Hizmetleri Anonim Şirketi, 2017-2018 yıllarında banka borçlarıyla icralık oldu ve fabrikaların bazıları icradan satışa çıkartıldı.

Bu süreçte şubelerinin çoğu kapatıldı, çalışanlarının birçoğu da işten çıkartıldı. Geçen ay da konkordato talep eden Komşu Fırın’ın Panista adıyla Kile Un ve Unlu Mamüller Sanayi Yatırım ve Perakende Hizmetleri Anonim Şirketi olarak faaliyetlerini sürdürdüğü belirtildi.

 

"100 İşçi  Tazminatsız Çıkarıldı"

Komşu Fırın’dan tazminatsız işten çıkarılan işçiler, “2017 yılın ocak ayında, ‘Zarar ediyoruz, küçülmeye gideceğiz’ denilerek işçileri çıkarmaya başlandı. Geçen aya kadar işçi çıkarma devam etti. Şu an tazminatsız işten çıkarılan yaklaşık 100 yakın işçi var. 12-15 yıl çalışan var. Benim 200 bin civarı ama toplamda tüm işçilerin 2 milyon TL yakın tazminatımız var. Bizi çıkardıklarında ‘Tazminatlarınızı ödeyeceğiz’ dediler.

Daha sonra da, ‘Ödemeyeceğiz, mahkemeye başvurun’ dediler. Tazminat davası sonuçlanan arkadaşlar var ama onlar da tazminatlarını almış değiller. Mahkeme kararlarını tebliğ ettik, herhangi bir dönüş olmadı. Misal benim işe iade davam bitti ama ne işe aldılar ne tazminatımı alabildim” diyerek yaşanan süreci aktardı.

 

"Komşu Fırın Tabelası Yerine Panista"

Doruk Unlu Mamüller şirketini borç karşılığı denilerek Kile Un ve Unlu Mamüller şirketine taşıdılar. İkisi de aynı ama resmiyette Kile şirketi başkasının adına kayıtlı. Komşu Fırın tabelası ise Panista olarak değiştirildi.

"Doruk şirketinde kimseyi muhatap bulamıyoruz. Kile şirketi üzerinden de, Doruk şirketi üzerinden de maaşını alan işçiler var. Misal daha önce Komşu Fırında çalışan işçinin sigortası şu an Doruk şirketi üzerinden yatırılıyor" diyen aktaran işçiler, bazı işçilerin maaşları her iki şirket tarafından para yatırılarak ödenmiş.

Komşu Fırın ise işçilere "Panista bizim şirketimiz değil. Battık, konkordato ilan ettik. Tazminatınızı ödemeyeceğiz’ diyor.

 

"Tazminatın Yarısı, Üstelik 8 Taksitte"

Sosyal medya üzerinden bu durumu dile getirmeye başladıktan sonra Panista’nın avukatının geçen hafta kendilerini aradığını belirten işçiler, şirket avukatının ”Hakkınızın yüzde 50’sini vereceğiz. Bunun 3-4 binini peşin verelim geri kalanını da 7-8 taksi yapalım" teklifinde bulunduğunu belirten işçiler, geçmiş senelerde de bir kaç işçiye 3-4 bin verilip geri kalanını ödemediklerini bu nedenle güvenmeyererek kabul etmediklerini belirterek yıllarca çalışıp emeklerimizin karşılığını alamadıklarını işten çıkarılan bir çok işçinin uzun bir süredir işsiz olduğunu aktardı.