< Coşkun Havai Fişek'te Patlama

Sakarya'da Hendek ilçesinde bulunan Coşkun Havai fişek fabrikasında şiddetli patlama meydana geldi. İlk belirlemelere göre 3'ü ağır 43 yaralı var.

Sakarya'da Hendek ilçesinde Yukarıçalıca mevkisinde bulunan Coşkun Havai fişek fabrikasında şiddetli patlama meydana geldi.  Patlama sesinin çevre ilçelerden de duyulduğu belirtilen fabrikada yangın devam ediyor.

Aynı fabrikada geçtiğimiz yıllarda meydana gelen  patlamalarda 5 işçi iş cinayetinde hayatını kaybetmiş ve 100'e yakın işçi yaralanmıştı.

Bölgede kurtarma çalışmaları devam ederken Sakarya Belediye Başkanı Ekrem Yüce, "Havai fişek fabrikamızda bir patlama meydana geldi. Anında olay yerine intikal ettik. Depodaki patlama sonrası olay yerindeki yangın devam ediyor. Yaralılarımız var. Şu anda yangını söndürmeye çalışıyoruz. Ölü ve yaralı sayısı konusunda bilgi veremiyorum. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Patlama deponun olduğu noktada meydana geldi. İçeride vatandaşlarımız var, dışarı çıkarmaya çalışıyoruz. 200 civarında çalışanı olan bir fabrika burası. Ancak hepsi çalışmıyordu. Çoğu hayatta. Şu anda kurtarma çalışmaları devam ediyor. Yaralı konusunda bilgi vermem şu aşamada sağlıklı olmayabilir" açıklamasında bulundu.

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım ise fabrika sahibinden aldıkları bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 arası işçi bulunduğu fakat patlamalar devam ettiği için müdahale edilmediğini belirtti. Patlamanın ardından ilk belirlemelere göre 3'ü ağır olmak üzere 43 yaralı olduğu bildirildi.

19 Şubat 2011'de bir işçinin öldüğü Patlamanın ardından fabrika müdürünün "Patlayıcı maddelerin yaratacağı iş kazalarının %98'i önlenemez..." açıklamasında bulunmuş   "Ölen işçinin de -doktorun dediğine göre- korkudan ödü patlamış" ifadesini kullanmıştı.

Patlamaya ilişkin bilgileri paylaşan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi ise "Bu fabrika da yaşanan patlamalar, ölümler ve yaralanmalar belli. Fabrikanın süreç içinde adı ve mekanı değiştiriliyor ama sahibi aynı aile. Devlet bugüne kadar neden önlem almadı?" diyerek İSİG önlemlerinin alınmaması ve denetimsizliğe dikkat çekti.