< "Kıdem Tazminatımız İçin Eyleme Hazırız" - Yenilendi

DİSK Başkanlar Kurulunun 24 Haziran'da kıdem tazminatının gasp edilmesine ilişkin yaptığı toplantının sonuç bildirgesi bugün örgütlü bulunan işyerleri önünde yapılan açıklamalarla kamuoyuyla paylaşıldı.

Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şubesi, öğle saatlerinde Ataşehir Belediyesi'nin Yenisahra'daki dış birimler şantiyesinde, Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube adına basın açıklamasını Ali Ekber Erarslan okudu. Limter İş Sendikası üyeleri ise basın açıklamasını Tuzla Tersaneler bölgesinde "Kıdem Tazminatı İş Güvencemizdir Dokunma!" yazılı pankart açarak gerçekleştirdi. Basın açıklamasını ise Limter İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı yaptı.

Sermayenin ve iktidarların 45 yıllık düşü olarak, 11. Kalkınma Planından Yeni Ekonomik Programa kadar bütün politika belgelerinde yer alan hedefler ve IMF’nin tüm raporlarında geçen “tavsiyelerini” hayata geçirmek doğrultusunda işçi sınıfının “sinir uçları” ile oynanmakta olduğu ifade edilen açıklamada bir yandan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında kıdem tazminatımız fona aktarılarak, bir yandan da 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar başta olmak üzere esnek-güvencesiz çalıştırmayı yaygınlaştırarak kıdem tazminatı hakkının yok edilmek istendiği belirtildi.

"Pandemi koşullarında 82 milyon insan yaşam mücadelesi verirken, işçiler olarak bizler canımızı, işimizi ve gelirimizi korumak için mücadele verirken, işsizlik rekorlar kırmışken, ülkeyi yönetenler kıdem tazminatımıza el uzatmakta ve daha esnek, daha güvencesiz, kölece çalışma dayatmaktadır" denilen açıklamada DİSK Başkanları Kurulunun, sendikalı-sendikasız tüm işçilerin salgın koşullarında dahi hak gaspına kalkışanlara karşı işçi sınıfının biriken öfkesini ve bu saldırıları püskürtme kararlılığını görmekte ve bu kararlılığı örgütlü bir güce dönüştürme iradesini kullanacağı ifade edildi.

Kıdem tazminatı hakkında kapalı kapılar ardında karar verilemeyeceği, milyonlarca işçinin ve ailelerinin geleceği olan kıdem tazminatının işçilerin önünde tartışılması gerektiği belirtilen açıklamada DİSK olarak kıdem tazminatının gaspına karşı mücadele edeceklerini ve örgütlü olunan bütün işyerlerinde eyleme geçileceği belirtildi.

 

DİSK’e bağlı Türkiye Gıda İş Sendikası ise Haramidere Sanayi Sitesi’nde bulunan Kervan Gıda önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Kıdem Tazminatıma Dokunma” pankartı açan sendika üyeleri sık sık, “Kıdem Hakkımız Gasbedilemez”, “Kıdem Hakkımız Söke Söke Alırız” sloganları attı. 

İşçilerin işten çıkış saatinde yapılan açıklamayı Genel İş Genel Sekreteri Olcay Ozak gerçekleştirdi. “Kıdem Tazminatımıza dokunmayı aklınızdan bile geçirmeyin” diyen Ozak, “Kıdem tazminatı bize çocuklarımızın emanetedir. Kıdem Tazminatına sahip çıkmak emeğimize, geleceğimize, memleketimize sahip çıkmaktır. Haklarımız için omuz omuza mücadeleye” dedi.

Bugünden sonra tüm işyerinde eylemlere başlayacaklarını duyurdu. Ozak,  son olarak yasaya karşı genel grev çağrısı yaptı.

Açıklama sonrası gerçekleşen bildiri dağıtımına işveren temsilcileri, fabrika yöneticileri engel oldu. Bildiriler işçilerden elinden alındı.