Kadıköy'de 15-16 Haziran Eylemi

 

15-16 Haziran büyük işçi ayaklanmasının 50.yılında birçok yerde basın açıklamaları ve eylemler düzenlenirken, bugün saat 19.30’da İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Kadıköy İskele Meydanı’nda bir basın açıklaması düzenlendi.

Aralarında Mücadele Birliği Platformu ve Devrimci Öğrenci Birliği’nin de bulunduğu devrimci, demokrat kurumların ve sendikaların katıldığı eylem “Yaşasın 15-16 Haziran Direnişimiz” sloganıyla başladı.

Ardından İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını okuyan KESK sözcüsü “15-16 Haziran büyük işçi direnişi 50. yılında bize yol göstermeye devam ediyor. 1970 yılında, Sendikalar Kanunu’nda yapılan değişikliklerle, DİSK’i ve üye sendikalarını yok etmek ve uzlaşmacı sarı sendikacılık tekeli kurmaya çalışan iktidara karşı işçi sınıfı, sendikalarını özgürce seçmelerine engel olmak isteyenlere, toplu sözleşme ve grev haklarını kısıtlamak, yetki kotası ile mücadeleci sendikaların önünü kesmek isteyenlere 15-16 Haziran direnişi ile cevap vermişti" dedi.

Yükselen işçi hareketi karşısında çareyi 15 Haziran akşamı 60 günlük sıkıyönetim ilan etmekte bulan iktidarın eyleme öncülük eden beş bini aşkın işçiyi işten attığı, çok sayıda sendika temsilcisini tutukladığı hatırlatıldı.

Tüm bu baskılara rağmen direnen işçi sınıfının kararlı tutumu sonuç verdiği, Anayasa Mahkemesi’nim 9 Şubat 1971 tarihinde aldığı kararla sendikal hakları yok etmeyi hedefleyen yasa iptal edildiği belirtilen açıklamada “Türkiye emekçi sınıfları, bu mücadeleyi yürütecek tarihsel birikim ve kararlılığa sahiptir. Salgın sürecinde hayatı yaratanın işçi sınıfı olduğu bir kez daha gözler önüne serilmiştir. Ülkeyi 18 yıllık gerici faşist AKP karanlığından kurtaracak olan da bu kararlılık ve bilinçle kuşanmış emekçilerinin birleşik mücadelesidir” denildi.

Eylemde sık sık “Kurtuluş Yok Tek Başına, Ya Hep Beraber, Ya Hiçbirimiz”, “Milyonlar Aç, Milyonlar İşsiz, Kahrolsun Sermaye Düzeniniz” sloganları atıldı.

 Mücadele Birliği /İstanbul