SES İstanbul Şubeleri, güvenceli ve kadrolu çalışma talebiyle Yedikule Hastanesi önünde eylem yaptı.
İSTANBUL - Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, güvencesiz istihdam uygulamasını kaldırılması talebiyle Yedikule Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Reçete Kantini'nin önünde basın açıklama yaptı. "Süresiz 4B'li Çalışanlara Kadro Verilsin - Güvencesiz İstihdam Modelleri Kaldırılsın" yazılı pankartın açıldığı eylemde, "Sözleşmelilere Kadro Verilsin", "Alkış Değil, Kadro İstiyoruz", "Sağlık Atamalarında Adalet İstiyoruz" ve "Çalışma Koşullarımız İyileştirilsin" yazılı dövizler taşındı. Açıklamada sık sık "Herkese Kadro, Güvenli Gelecek" ve "Sözleşmeli Köle Olmayacağız" sloganları atıldı.
"Sözleşmeli Atama Temel Uygulam Oldu"
SES Şubesi Anadolu Yöneticisi Diren Doğan, 2014'ten beri atanmış 4B'lilerin iki arada bir derede bırakıldığını ve kadrosuz güvencesiz çalıştırılmaya mahkum edildiğini belirtti. Kamuya kadrolu personel alımlarının durma noktasına geldiğini aktaran Doğan, "Tüm alımlar sözleşmeli personel alımına dönüşmüştür. Öte yandan özellikle OHAL'in hayatımıza kattığı yeni bir istihdam modeli olan, kamuda 3+1 olarak bilinen atamalar temel istihdam biçimi haline getirilmiştir. 3+1 sözleşmeli atama biçimine dayanak oluşturan mevzuat her ne kadar personel istihdamında güçlük çekilen yerlerde sözleşmeli atamaların yapılabileceğini vurgulasa da, Sağlık Bakanlığı tarafından temel istihdam modeli olarak benimsenmiş, kadrolu atama tamamen terk etmiş durumdadır" dedi.
Söz konusu olan sözleşmeli çalışma modeliyle yapılan istihdamların zor koşullarda sunulan ve süreklilik gerektiren sağlık hizmetlerini olumsuz etkileyen durumların başında geldiğini belirten Doğan, sağlık emekçilerini ciddi bir gelecek kaygısına sürüklendiğini ifade etti.
"Özlük Haklarımızdan Mahrum Bırakılıyoruz"
Süresiz 4B kadrosunda çalışan bir sağlık emekçisinin istifayı göze alıp 3+1 modeli ile atandığında, tekrardan en az üç sene daha sözleşmeli çalıştırılmaya mahkum edildiğini dile getiren Doğan, "Birçok özlük hakkından mahrum bırakılan sözleşmeli sağlık emekçilerinin nöbet ücretinden yüzde 14 SGK kesintisi yapılmaktadır. Dolayısıyla kadrolu memurdan önce vergi dilimine girip kadrolu memurdan daha çok vergi ödemektedir. Her yerde ve her zaman sağlık emekçileri olarak şunu yüksek SES'le dillendirdik ve dillendirmeye de devam edeceğiz; sağlık bir ekip işidir ve ayrıştırılamaz" dedi.