TCDD'de yaşanan sürgünlere karşı dört koldan başlattıkları yürüyüşle Ankara'ya gelen BTS üyesi TCDD Genel Merkezi önüne ulaştı. TCDD yönetiminin görüşme talebini kabul etmemesi üzerine BTS "Sorunlar çözülmedi. Ankara Gar'da bekliyoruz" dedi.

Demiryollarında çalışanların sürgün edilmesine karşı İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır'dan yürüyüş başlatan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyeleri Ankara'ya ulaştı.

Sürgünlere karşı BTS Genel Merkezi'nden yürüyerek TCDD Genel Merkezi'ne gitmek isteyen sendika üyelerini polis engelledi. Toplu bir şekilde yürüyüşe izin verilmeyeceğini belirten polise tepki gösteren BTS Başkanı Hasan Bektaş, "Demiryollarında memursunuz. Devlette yükselmenin şartları vardır. Bu sürgünlerin sorumlularına seslenmek istiyoruz. Yarın öbür gün demiryollarında kaza olunca siz sorumlu olacaksınız. Kazaların sorumlusu liyakatsız atamadır. Genel müdüre bu sürgünleri neden yapıyorsunuz diye sormaya benim hakkım yok mu? Bu suç mu? Bu suçsa beni alın buradayım. Sendika olarak üyelerimin hakkını sormak suçsa beni alın " dedi.

Çevik kuvvet polisinin engellediği BTS yöneticileri ile polis amirleri arasında genel merkez binası önünde  yürüyüş için uzun süre tartışıldı. BTS üyelerine destek olmak için genel merkez binası önüne geldi. Yapılan görüşmelerin ardından toplu şekilde yürüyüşe izin verilmeyince sendika üyeleri gruplar halinde Ankara Garı önüne geçti.

HDP Milletvekilleri Tülay Hatimoğulları, Murat Çepni, Musa Piroğlu ve CHP milletvekili Gökhan Zeybek de eyleme destek verdi.

 19:57:25

"Bu Ortaçağ Zihniyetidir"

TCDD önünde yapılan açıklamada konuşan BTS Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz, "Yaklaşık 3 ay önce, siyasi bir projeyle, işinde uzmanlaşmış arkadaşlarımızı sadece bağlı oldukları sendikadan dolayı sürgün etmişlerdir. Bu zihniyet Ortaçağ zihniyetidir. Dört koldan yürüyerek, sürgün edildikleri kurumun genel merkezi önündeler. Şu an o koltukta oturan kişilerin yerine yarın başkası gelecek, sizden korkmuyoruz. Bu insanlık dışı tutumunuza karşı mücadelemizi yükselteceğiz. Bu kurum sizin babanızın malı değil. Sürgünleri kabul etmemiz mümkün değil. Arkadaşlarımız bir an önce işlerine iade edilmeli" dedi.

 

"160 Yıllık Kurum Sürgünle Gündeme Geldi"

BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş ise "164 yıllık bir kurumun genel merkezi önündeyiz. Bu kurumun çalışanı olarak utanç duyuyorum. Liyakatsiz atamalar ve arazilerini peşkeş çekmekle bu kurum gündeme geldi. Şimdi de sürgünlerle, 15'i sendika üyesi plan 30 arkadaşımız sürgün edildiler. Ey Genel Müdür, neden yapıyorsun bunu? Genel Müdür, 12 Mayıs'tan beri kapıları kapatmış bizi dinlemiyor. Halbuki biz bu 160 yıldan fazladır burada olan bu kurumun çalışanlarıyız" dedi. Bektaş, TCDD Genel Müdürlüğü'nün iki aydır randevu taleplerinin kabul etmediğini de aktardı.

 

Ankara Gar'da Bekleyiş

Açıklamanın ardından, TCDD Genel Müdürü ile BTS yönetimi arasında bir görüşme olacağı duyurulmuştu. Ancak BTS görüşmenin kabul edilmediğini belirtti.

BTS üyeleri "TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun üç kişilik bir heyet ile görüşeceğim denmesine rağmen bizimle görüşmemiştir ve taleplerimiz karşılanmadığından sorunlar aynı şekilde devam etmektedir. Gelişen süreçte taleplerimiz karşılanmadığı ve bu sürgün hukuksuzluğu son bulmadığı için Ankara Gar'da bekliyoruz. TCDD Genel Müdürü ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ile görüşme taleplerimiz yerine getirilene kadar burada bekleyeceğimizi tüm basına ve kamuoyuna deklare ederiz" açıklaması yaparak bekleyişe geçti.