< İşçiler Borçlanmaya Devam Ediyor

Birleşik Metal İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM) tarafından, 14-24 Mayıs 2020 tarihinde, otomotiv, metal eşya, elektrik-elektronik ve demir-çelik sektörlerinde çalışan, Birleşik Metal İş sendikası üyesi 948 işçi ile yapılan araştırmanın sonuçları açıklandı.

Metal işçilerinin %75'i salgın döneminde gelir kaybı yaşarken, işçilerin yarısından fazlası Nisan ayında net gelirini alamadı, 10 işçiden 1’i kirasını ödeyemedi 2 işçiden 1’inin borçları arttı.

İşçilerin yaklaşık % 52'si salgın sürecinde gelir kaybı yaşarken, net gelirinin tamamını ya da fazlasını alan işçilerin oranı %48 olurken, gelirinin yarısına kadar gelir elde edebilenlerin oranı ise %10 oldu. Gelirinin %50 ile %74'ünü alabilenlerin oranı %15, gelirinin %75ile %99'unu alabilenlerin oranı %26.

İşçilerin %92'si borcu olduğunu ifade ederken; borçların kendisini zorladığını söyleyenlerin oranı %40,14 iken çok zorladığını söyleyenlerin oranı ise %56,44 çıktı. İşçiler arasında en çok görülen borç tüketici kredisi, işçilerin %65,3'ü tüketici kredisi borcu, %50,8'i kredi kartı borcu olduğunu söyledi.

İşçilerin %51'i Nisan ayında borçlarının arttığını ifade etti. Bu işçilerden fatura ödemekte zorlananların oranı %48, işçilerin %36,7'si kredi kartını, %18,6'sı tüketici kredisi borcunu, %5,7'si konut kredisi borcunu ödeyemediğini belirtti. Kirasını ödeyemeyen işçilerin oranı %12,7 olarak tespit edildi.

Araştırma kapsamında işçilerin yaklaşık %75’i herhangi bir yardım almadığını beyan etmiştir. Yardım aldığını beyan edenlerin oranı yaklaşık %24'tür. Araştırmaya katılan işçilerin %13'ü ailesinden yardım aldığını söylerken, %6'sı devletten %1.4'ü belediyeden yardım aldığını ifade etmiştir.

Araştırma kapsamındaki işçilere siyasal iktidarın aldığı tedbirleri ne kadar başarılı buldukları sorulmuş, işçilerin %44'ü virüse karşı alınan tedbirleri başarılı bulurken, sadece %21'i ekonomik tedbirleri başarılı bulmuştur. Buna karşın siyasal iktidarın virüse karşı aldığı tedbirleri başarısız bulanların oranı %23 iken, ekonomik tedbirleri başarısız bulanların oranı %47'ye ulaşmıştır.

Belediyelerin yoksul ailelere yardım yapmasını doğru buluyor musunuz?' sorusu sorulan işçilerin %93’ü, belediyelerin sosyal yardım yapmasını doğru bulduğunu belirtirken % 3'ü ise bunu doğru bulmadığını belirtmişlerdir.

İşçilere sorulan 'Hükümetin sosyal yardımlarla ilgili belediyelere karşı kısıtlamalarını haklı buluyor musunuz?' sorusuna %19 hükümetin kısıtlamalarının haklı olduğunu belirtirken %75’i kısıtlamaları haklı bulmadığını belirtmiştir.