Pandemi nedeniyle Bursa Nilüfer EndülüsPark Rezidans AVM’de çalışmakta olan 25 özel güvenlik görevlisi ve temizlik elemanı hiç bir yasal hakları ödenmeden işten atıldı.

2016 yılında Bursa’nın ilk üstü açılır AVM’si olarak hizmete giren Endülüs Park AVM bünyesinde birçok yerli ve yabancı markayı bünyesinde barındırmakta. Birçok işçinin AVM’nin açıldığı günden beri çalıştığını vurgulayan işçiler, “Bizler burada evlerimize ekmek götürmek ve ailelerimizin geçimini temin etmek için çalışıyoruz” dediler.

Endülüs AVM kurulduğundan itibaren Özel Güvenlik ve Temizlik çalışanlarının ücretlerini aksatarak ödediğini vurgulayan işçiler, “firma çalışanlarına değişik zamanlarda ödemelerin düzene gireceğine dair güvence vereceğini söylese de, bu sözler gerçekleşmedi. Dünyada yaşanan korona salgını sebebiyle ülkemizdede AVM’lerin kapanması kararı üzerine şirket yönetimi 10 Nisan’da çalışanların iş aktini feshetti. Çalışanların maaş, ihbar ve kıdem gibi yasal hakların hiçbiri ödenmedi!” dediler. İşçiler aynı zamanda AVM’nin kapanması üzerine patrondan alacaklarının ödenmesi talep etmek için işyerine gittiklerinde de sorunlarını çözecek bir muhatap bulamadılar. Bunun üzerine 25 özel güvenlik ve temizlik çalışanı hukuki yollara başvurdu. Daha öncesinde hiçbir muhattap bulamadıkları AVM yönetiminin “dava açmaktan vazgeçin ödemelerinizi yapacağız” diyerek kendilerini oyalamaya çalıştığını söyleyen işçiler haklarını sonuna kadar arayacaklarını ifade ettiler.

Bu nedenle Endülüs Park Rezidans ve AVM çalışanları basın açıklaması bir gerçekleştirdi.

İşçiler açıklamalarında, “... 2019 Aralık ayından itibaren bizler işveren tarafından sürekli oyalanarak bu gün yarın şeklinde aylardır hak ettiğimiz ücretleri alamadı. Bizlerin emeğimizin karşılığı olan maaşımızdan başka biç bir geliri yoktur. Buna rağmen maaş ödememiz olmadığı halde çevremizden borç edinerek işimizi aksatmadan görevimizi yerine getirdik.

Artık bizler kredi borçlarında dolayı icralarla maket borçlarıyla ev sahiplerinin tacizleriyle fatura ödemelerimizin gecikmeleriyle uğraşmaktayız.

Bu yapılan zulüm değil de nedir.

Bu yaşananlar devam ederken işveren düzenli olarak maaşlarımızı ödemezken salgın nedeniyle çalıştığımız işyeri kapatılması ile durumumuz daha da vahimleşti.

Hiçbir şekilde işveren ve temsilcilerine ulaşamıyoruz. İşveren vekili olan güvenlik müdürü ertan bacaz tarafından sürekli oyalandık. Bu da yetmezmiş gibi hakkımızı aramak için mahkemeye başvurmamızı da engellemek maksadıyla şirket müdürü olan Ertan Bacaz adlı şahsın davalarımızdan vazgeçirmek için baskılarına maruz kaldık.

Son olarak işveren AVM’nin kapandığını gerekçe göstererek, biz özel güvenlik teknik ekip danışma ve temizlik hizmet çalışanlarının sözleşmelerini tek taraflı olarak fesih etti.

Birçoğumuz 3 aydır maaşlarını alamadığı gibi yasal haklarımızı da alamamaktayız.

Bursa’nın sayılı firmalarından olan endülüs park rezidans ve avm şirketi sahip ve yöneticileri kendileri lüks içinde yaşarken biz emeği ile geçinenleri açlıkla karşı karşıya bıraktı.

Bizleri mağdur edenlere şunu hatırlatmak isteriz ki;

Zulümle abad olunmaz!

Bizler artık bu haklı mücadelemizde sesiz kalmayacağız susmayacağız haykırmaya devam edeceğiz.

Artık bıçak kemiğe dayandı bizim boş vaatlere karnımız tok işverenden işçilerin maaş ve diğer kanuni alacaklarının derhal ödenmesini tek talebimizdir” dediler.