Patron örgütü (MÜSİAD), koronavirüs salgını sonrası süreç için tarif edilen “yeni normal” döneme “İzole Üretim Üsleri”yle girecek.
Haberlere göre proje hem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan hem Çevre Bakanlığı’ndan hem de Tarım Bakanlığı’ndan gerekli izinleri aldı. Projeye göre “İzole Üretim Üsleri” 1000 ailenin ve yaklaşık 4 bin 500 kişinin yaşayabileceği şekilde tasarlanıyor.
Her koşulda üretimi sürdürmekten yana olan patronlar halk sağlığı için alınan zorunlu önlemlerden de fırsat çıkarmayı ihmal etmedi. Projeye göre “İzole Üretim Üsleri” kapılarını kapattığında salgından ve yaşanabilecek diğer olumsuzluklardan tamamen izole olacak.
İzole üretim üslerinin Tekirdağ’da, İstanbul Hadımköy’de, Hassa’da ve Karadeniz’de olmak üzere 4 bölgede kurulması planlanıyor. İzole üretim üslerinde hayatı devam ettirmek için gerekli üretim sektörlerini içinde barındırması, her hangi bir olağanüstü durumda üretimin kesilmemesi planlanıyor.
MÜSİAD’ın bu “proje”si için Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı olan Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, “Salgın durumunda izole bir üretim üssünün varlığının önemi ortaya çıkmıştır.” ifadesini kullanıp İskenderun Demir ve Çelik A.Ş (İSDEMİR) örneğini verdi. İSDEMİR’de salgın sürecinde üretimin aksamadığına dikkati çeken Değirmenci, “Bu nedenle bir site yapılanmasının gelecekte kurulacak izole üretim üslerine örnek alınması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.
Çalışma kamplarını aratmayacak olan bu düzenleme ile amaç her koşulda üretimin sürdürülmesi, salgın koşullarında da olsa sermaye sınıfı için en ucuz şey işçinin, yoksulun yaşamı ve emeğidir.