Denetim Durdu İşçilerin Ölümü İzleniyor

Dev Yapı İş Sendikası üyesi işçiler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın salgın boyunca şantiyelerdeki denetimleri durdurmasını eylemle protesto etti.

İSTANBUL - DİSK'e bağlı Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı İş) üyesi inşaat işçileri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın salgın boyunca şantiyelerdeki denetimleri durdurmasını Kadıköy'de  eylem yaparak protesto etti.

Kadıköy'de bulunan İşkur binası önüne gelen Dev Yapı İş Sendikası üyesi inşaat işçileri "Çalışırken Ölmek İstemiyoruz", "Hasan Oğuz Ölümsüzdür" sloganları atarak eyleme başladı.

 

"İşçiler Ölümüne Çalışmaya Mahkum Ediliyor"

Dev Yapı İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut "Siyasi iktidarların her zaman yaptığı gibi bugün de patronları koruyor, patronlardan yana saf tutuyor Dün olduğu gibi inşaat işçileri ölümüne çalışma koşullarına mahkum ediliyor. Bunu önlemesi, denetlemesi gereken, kendi yasalarını kanunları takip etmesi gereken devlet kurumları sadece ölümleri izlemekle yetiniyordu. Bugün de öyle kovid salgınında hükümet patronlara destek çıkarken patronları korurken, biz işçileri ölümüne çalışmaya zorluyor" dedi.

 

"Başka Hasanlar Ölmesin İstedik"

Çalışmanın olmadığı yerlerde işçilerin  açlıkla yoksullukla hastalıkla baş başa bırakıldığını, sefalete mahkum edildiğini belirten Karabulut, Hasan'ımızı iki gün önce yitirdik. Hasan'ın çalıştığı şantiyeyi durdurduk başka Hasanlar çalışma koşullarında ölmesin istedik. Öldürmeyeceğiz dedik O şantiyelerde işçileri açlığa, yokluğa, yoksulluğa mahkum ettiler üyelerimiz ücretsiz izne çıkarırken birçok işçi yüzlerce işçi açlığa mahkum edildi buna karşı şikayet ettiğimiz kurumlar bu koşulları denetlemesi gereken kurumlar ne yazık ki görevini yapmıyor" dedi.

 

"İşçileri Açlığa Mahkum Eden Sistem İçin Çalışıyorlar"

İstanbul İl Teftiş Kurulu'nda gelerek şantiyeleri denetleyin ölümüne çalışma  yapılan işyerlerinde denetleme yapılması, buralardaki kanunsuzlukları hukuksuzlukları denetleyip hesap sorulmasını talep etmek için  geldiklerini belirten Karabulut, "Ama İl Teftiş Kurulu bu süreçte denetimlerini, teftişlerini durdurmuş kısa çalışma ödeneği için çalışıyorlar. İşçiler, emekçiler için değil patronları korumak için çalışıyorlar işçileri açlığa yoksulluğa mahkum eden bir sistem için çalışıyorlar" dedi.

 

"Çalışılan Yerlerde Başka Ölümler Olacak"

Çalışılması zorunlu olan olan şantiyeler ve  bütün İşletmelerin durdurulması, çalışanlara ücretli izin verilmesi ve yaygın test yapılması çağrısı yapan Karabulut, koşulların kötü olduğu yerlerde karantina uygulanması gerektiğini söyleyen Karabulut "Sesimizi duyun yoksa ölümüne çalışmaya mahkum ettiğiniz yerlerde başka ölümler olacak" uyarısında bulundu.

 

"İşçilere Ölümüne Çalışma Milletvekillerine Resmi Tatil"

İşçileri ölümüne çalışmaya zorlayan yasalar çıkaran meclisin bu süreçte kendisine 2 ay ücretli izin verdiğine dikkat çeken Karabulut,  İşçilere ücretsiz izni dayatan kararı çıkaran meclis milletvekillerine ücretli izin verdi. 3 ay boyunca hiçbir şey yapmayacaklar. Bu dönemde işçiler adına toplum adına çözüm üretmesi gereken kurumlar üç maymunu oynuyor adeta kendilerini inzivaya çektiler. Bu durumu da protesto ediyoruz" diyerek tepkilerini dile getirdi.

 

"Açlık, Ölümden Daha Büyük Bir Zulüm"

HDP Milletvekili Musa Piroğlu ise iktidarın patronları koruma altına aldığını, işçilere ise ölüm ve yoksulluk dışında hiçbir seçenek sunmadığını ifade etti.

Piroğlu, “Bunun adına ise sınıf karantinası deniliyor. Şantiyeler ve yoksul mahalleler şu anda virüsün en çok yayıldığı, ölümlerin en fazla geldiği alanlara döndü. İşçiler çalışmak zorunda. ‘Evde kalın’ demek ancak evde kalma koşulları varsa mümkün oluyor. Herkes biliyor ki, günlük çalışan insanlar işe gitmezse evde aç kalacak. Açlık ölümden daha büyük bir zulüm olarak karşılarında duruyor. Çünkü işçiler biliyor ki, mikrobu belki kapabilir ama işe gitmezse açlık kesin” dedi.

 

"Mücadele Edip Kazanacağız"

Piroğlu, işçilerin patronları koruyan bu sisteme karşı mücadele etmekten başka seçeneği olmadığını belirterek örgütlenmeleri gerektiğini söyledi. Son olarak Özgür Karabulut, taleplerini yineleyerek, inşaat işçileri olarak, mücadeleyi sürdüreceklerini, taleplerini haykırmaya devam edeceklerini belirterek, işçilerin örgütlenmeleri ve güçlerini birleştirmeleri çağrısında bulunarak "Örgütlenip mücadele ettiğimizde mutlaka kazanacağız" dedi.