< Marmara Park Yangını Anmasına Çağrı

Adalet Arayan İşçi Aileleri 92'inci Vicdan ve Adalet Nöbeti'ni gerçekleştirdi. Bu ay nöbette Manisa, Güllük AKFEN ve Bursa Gemlik Gübre Fabrikası'nda yaşanan iş cinayeti davaları hakkında bilgiler aktarıldı. Marmara Park AVM yangınında yaşamını yitirenler işçileri anmaya çağırdı.

İSTANBUL - İş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin yakınları Adalet Arayan İşçi Aileleri her ayın ilk Pazar günü gerçekleştirdikleri Vicdan ve Adalet Nöbeti'nde 92'inci kez bir araya geldi. Aileler bu Mart ayı nöbetinde Manisa, Güllük AKFEN ve Bursa Gemlik Gübre Fabrikası'nda yaşanan iş cinayeti davaları hakkındaki gelişmeleri aktardı.

 

"Galatasaray Meydanı Yasağı Kaldırılsın"

Adalet Arayan İşçi Aileleri adına basın açıklamasını okuyan İdris Çabuk, 74 nöbet boyunca Galatasaray Meydanı’nda buluştuklarını 75’inci Vicdan ve Adalet Nöbeti’nden beri' milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması' gerekçeleriyle Galatasaray Meydanı, Adalet Arayan İşçi Aileleri’ne yasaklandığını hatırlarak "Yetkili mercilerin hiçbir gerçek dayanağı olmayan, anayasal hakkımızı çiğneyen bu yasağı derhal kaldırmasını istiyoruz" dedi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre 2020’nin ilk ayında en az 112 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğine değinen Çabuk, bu acı gerçeklik eşliğinde vicdanlı, adalet duygusunu yitirmemiş herkesin 'iş cinayetleri vahşeti'ni anlayarak davranması gerektiğini ifade etti.

İdris Çabuk Milas-Güllük AKFEN AŞ ve Bursa Gemlik Gübre Fabrikası davalarında gelinen son aşamalara ilişkin ise şu bilgileri aktardı.

 

Milas AKFEN  ve Gemlik Gübre Davaları Sürüyor

17 Haziran 2013'te Muğla Milas-Güllük'te AKFEN AŞ’ye ait atık su arıtma sistemi işletmesi terfi merkezinde 7 işçi iş cinayetinde hayatını kaybetti.

26 Nisan 2019’da görülen duruşmada ailelerin avukatları, bilirkişi raporunda işçilere tali kusur verilmesi ve rapordaki eksikliklere dair itirazlarını sunmuştu. Son üç celsedir rapora itirazlarımızı tekrarlıyoruz ancak mahkeme yeni rapor alınıp alınmama hususunda henüz bir karar vermedi. Suç duyurusunun sonucu bekleniyor.

Bilirkişi raporuna itirazımız, AKFEN Yönetim Kurulu üyelerinin sorumluluklarının ele alınmaması ve buna karşın hayatını kaybetmiş işçilere kusur verilmiş olmasındandır. Asıl sorumluların yargılanmamasına itirazımızı bir kez daha dile getiriyoruz.

Mahkeme, 7 Ekim 2019’da 21’inci celsesi görülen duruşmada, 2009-2013 yılları arasındaki Güllük Belediyesi Başkanı’yla birlikte belediye ruhsat ve denetleme birimlerinde görevli kişiler hakkında taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermekten Milas Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunun sonucunun beklenmesine karar vermişti.

İş cinayeti olduğu sırada Güllük Belediye Başkanı olan sanık Mehmet Yavuz Demir’in dosyası, AKP Muğla Milletvekili seçildiği için ayrıldı. TBMM dokunulmazlığını kaldırırsa yargılama devam edecek, yoksa bekleyecek.

Savcı, “İşletmenin faaliyetini sürdürdüğü ve elevatörün çalışmadığı, 4 yıl boyunca görev yapan Güllük Belediyesi yönetici ve çalışanlarından ruhsat ve denetimle görevli olanlarının denetim görevini yapmadıkları anlaşılmakla, haklarında gereğinin takdir ve ifası için Milas Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına ve yürütülecek soruşturmanın akıbetinin beklenilmesine karar verilmesini kamu adına talep ederiz,” demişti. Milas Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazıldı. Son iki celsede bu yazının cevabı beklendi, ancak cevap henüz gelmedi.

20 Şubat 2020’de 22’nci celsesi görülen duruşmada yine suç duyurusunun sonucunun beklendiği belirtilerek duruşma 9 Haziran 2020’ye ertelendi.

Yine bir iş cinayetinde, 19 Temmuz 2015’te Bursa Gemlik Gübre Fabrikası PRİL kulesinde meydana gelen patlamada Uğur Çavdar hayatını kaybetti.

26 Mart 2019’da Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 13’üncü celsesi görülen duruşmada bilirkişi heyetinde yer almasına karşın görüş bildirmeyen makine mühendisi bilirkişinin çağrılarak dinlenmesine karar verilmişti. 8 Ekim 2019’da 14’üncü celsesi görülen duruşmadaysa bilirkişi heyetinde yer alan makine mühendisinin sağlık problemleri nedeniyle görevini yapamayacağına, mevcut bilirkişi heyetiyle yapılan keşif doğrultusunda raporunu sunmak üzere makine mühendisi bir bilirkişinin atanmasına karar verilmişti. Son olarak 4 Şubat 2020’de 15’inci celsesi görülen duruşmada bilirkişi raporunun geldiği görüldü. Bilirkişi raporu üzerine görüş bildirmek üzere taraflar süre talep ederek duruşma 16 Ekim 2020’ye ertelendi.

 

Marmara Park Anmasına Çağrı

Bundan 8 yıl önce, 11 Mart 2012’de, Esenyurt’ta Marmara Park AVM inşaatında çalışan işçilere  kullandırılan naylon çadırlarda çıkan yangında 11 işçinin hayatını kaybettiğini hatırlatan İdris Çabuk, "Yıllardır adil bir yargılanmanın gerçekleşmesi ve bütün sorumluların yargılanabilmesi için çabalıyoruz. 14 Mart  Cumartesi günü 14.00’te Esenyurt çadır yangınının 8’inci yıldönümünde Marmara Park AVM önünde kaybettiğimiz canlarımızı anacağız. Vicdanı olan ve adalet duygusunu yitirmemiş herkesi davet ediyoruz.

 

"Yitirdiğimiz Canlar İçin Anıt Park Yapılsın"

Yıllardır iş cinayetlerinde hayatını kaybeden  canlar için anıt park yapılması taleplerimizi defalarca yetkililere ilettiklerini aktaran Çabuk, ailelerin anıt park yapılması yönündeki taleplerini yineleyerek "Davutpaşa patlamasının olduğu yerde hayatını kaybeden 20 işçi anısına ve Esenyurt ilçe sınırları içinde, Esenyurt çadır yangınında hayatını kaybeden 11 işçi ve Doğa Hastanesi’nde tabela asarken hayatını kaybeden Eren Eroğlu anısına; unutulmasınlar ve bir daha iş cinayetleri olmasın diye anıt park yapılması talebimizi yöneticilere yüz yüze görüşerek iletmek üzere harekete geçtik. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na, Adalet Arayan İşçi Aileleri olarak heyetimizle görüşülmesi randevu talebimizi ilettik. Kendilerinden olumlu dönüş bekliyoruz. Büyükşehir Belediyesi sonrasında, Zeytinburnu ve Esenyurt Belediye Başkanlıklarına talebimizi ileteceğiz" dedi.

 

"28 Nisan Anma Ve Yas Günü Olsun"

Adalet Arayan İşçi Aileleri dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de 28 Nisan’ın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri ANMA ve YAS Günü ilan edilmesini istediklerini belirtti.