VİP Giyim İşçileriyle 100'üncü Gün Dayanışması

Sendikalı oldukları için işten atılan VİP Giyim işçileri le dönüş mücadelesinin  100'üncü  gününde emek dostlarıyla birlikteydi.

KOCAELİ - Kocaeli Darıca’da bulunan VİP Giyim Tekstil’de çalışırken, Deri ve Konfeksiyon İşçileri Sendikası’na (Deriteks) üye oldukları için 18 işçi işten atıldı. İşten atmaların ardından işçilerden Nimet Özkaya ile Kadriye Horlu işe iade talebiyle fabrika önünde eyleme geçti.

İşe dönüş mücadelesi veren iki kadın işçi Nimet Özkaya ile Kadriye Horlu 100'üncü (26 Şubat) günlerinde emek dostlarıyla kitlesel bir basın açıklaması yaptı. 

Aralarında İşçi Temsilcileri Konseyi Hazırlık Komiteleri'nden işçilerin de olduğu çok sayıda işçi  ve demokratik kitle örgütlerinden, siyasi partilerden gelenlerle saat 16.30'da, "Sendika Haktır , İşten Atmak Suçtur", İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek", "Yaşasın Sınıf Dayanışması" sloganları atılarak VİP Giyim patronlarının işçi ve sendika düşmanı tutumu protesto edildi.

Fabrika çevresindeki alan eylem sırasında çok sayıda polis tarafından abluka altına alındı. Polis engelleme çabasına rağmen,  kitlesel basın  açıklaması yapıldı.

İşçiler ve desteğe gelen kitle, 100 gündür yapıldığı gibi iş çıkışı kapı önünde açıklama yapmak için VİP Giyim kapısına yürüyüş yaptılar. İlerleyen kitlenin önü çok sayıda polis tarafından kesildi.

Polis yine sermayenin savunuculuğunu yaparak kitleyi ‘yolu kapatmakla’ suçladı. Ardından kitle fabrika önünde açıklama yapacağını yineleyerek yürümeye devam etti.

Fabrika önüne gelen kitlenin önü bu sefer de polis barikatıyla kapatıldı. Polisler kalkanlarla kitleyi işten çıkan işçilerden uzaklaştırmaya çalıştı. Buna rağmen Deriteks Sendikası yöneticileri ve dayanışmaya gelen kitle bu hukuksuzluğu teşhir ederek sloganlarıyla sendikal örtgütkenmenin engellenmesini protesto ettiler.

Basın  konuşan Deriteks Tuzla Şube Başkanı Binali Tay ”Bizler burada anayasal hakları patron tarafından engellenmiş işçiler olarak yasal haklarımızı kullanıyoruz. 100 gündür her gün buraya gelerek dayanışma mesajımızı ilettik. Bugün emniyet güçlerinin burada yapmaya çalıştığı şey sendikamızın örgütlenme faaliyetine engel olmaya çalışmaktır. Bizler anayasal haklarımızı biliyoruz. Bilmeyenlere, ihlal edenlere karşı gerekli önlemleri almalarını tavsiye ederiz" dedi.

VİP Giyim işçilerinin 100’üncü günü İşçilerin fabrikadan çıkışları sırasında atılan sloganların ardından sonlandırıldı.