"Taş Köprüyü Kim Yaptı?"

İşçi Temsilcileri Konseyi, İstanbul’da 23 Şubat günü, daha evvel de İzmir’de gösterilmiş olan “Taş Köprüyü Kim Yaptı” filminin gösterimini düzenledi.

Su Gösteri Sanatları Merkezi'nde düzenen işçi etkinliğinde filmin yönetmeni Ümit Güç de izleyicilerle buluştu ve merak edilen soruları cevapladı.

Etkinlik İTK'nın çalışmalarını anlattığı kısa bir slayt gösterimi ile başladı.

İşçi Temsilcileri Konseyi adına bir işçi bu etkinliğin neden yapıldığını anlattı. Ardından uzun süredir İstanbul’un dört bir yanında eylemler yapan Zeytinburnu Belediyesi'nden atılan Kenan Güngördü kısa bir konuşma yaparak işçilerin ancak örgütlenerek kazanabileceğini tanık olduğu örneklerle anlattı ve herkesi kendi çalışma alanlarında komitelerini kurmaya davet etti.

İzleyicilerin çoğunluğunu işçilerin oluşturduğu film gösteriminde film de bir işçi filmi idi. Hemen her işçinin kandi yaşamından kesitler gördüğü kısa filmde işçiler, “bu köprüyü herhangi bir kral vb yapmadı. Bu köprüyü yapan kölelerdi, bugünün gökdelenlerini yapanların markalar değil işçiler olduğu gibi” diyordu...

Filmin ardından yönetmen Ümit Güç ile söyleşi yapıldı. Ne kadar güç koşullar altında çekim yaptıklarını, işçileri anlatan toplumcu bir film yapmak isediklerinde karşılarına çıkan engelleri, olanaksızlıkları anlattı... Emekten yana sinemacı arkadaşları ile bir araya gelerek bir sinema kolektifi oluşturduklarını, bir sonraki filmlerinde saya işçilerini anlatacaklarını söyledi.

"Biz toplumcu gerçekçi sanatçılar işçi sınıfının iktidarına giden yolda bizden öncekiler gibi bedellerle örülü bir yolda yürüdüğümüzün farkındayız. Yılmaz Güney'lerin yaşadığı zorlukları biliyoruz. Sanatımız işçi sınıfının iktidarına giden yolda güçlü bir araçtır ve iktidarımızı kurulduğumuzda çok daha kapsamlı üretimler yapacağımızı biliyoruz” diyen Güç, salondaki işçilerin sorularına yanıt verdi.

Etkinlik, bir metal işçinin bağlaması ile sahneye çıkıp hep bir ağızdan söylediği türkülerle devam etti.