Metal İşçileri TİS Talepleri İçin Eylemde

“MESS taleplerimizi kabul etmeli” diyen metal işçileri, dün yine pek çok yerde eylemde idi.

Türk İş Türk Metal Sendikası (TMS) ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında süren toplu sözleşmede sonuç çıkmaması üzerine MESS’i protesto ettiler.

7 Ekim’den bu yana süren müzakerelerde 5. defa uyuşmazlık zaptı tutarak masadan kalkan Türk Metal İş, enflasyon ve kriz gibi gerekçelerle kendilerine esnek çalışma koşullarının dayatıldığını söylüyor. İmzalanacak TİS, 150 binden fazla metal işçisini ilgilendiriyor. MESS, %6 zam, 3 yıllık sözleşme, esnek ve güvencesiz çalışma istiyor.

İstanbul, Kocaeli, Gölcük, Gebze, İzmir, Tekirdağ, Çerkezköy, Bursa, Aliağa, Manisa, Denizli ve Ankara’da kent meydanlarında yapılan eylemlerde işçiler “Hiçbir talebimizden vazgeçmeyeceğiz” dediler.

Renault, Ford, TOFAŞ, Bosch, Arçelik, Kale Kilit, Hema, Dinex, Man, Mercedes, BOSCH, Coşkunöz, Valeo, Beyçelik, İDÇ, B/S/H başta olmak üzere Türk Metal’in örgütlü olduğu, MESS kapsamındaki fabrikaların bulunduğu tüm illerde işçiler fabrika önlerinden toplanarak kent meydanlarına yürüdü, binlerce işçiyle açıklamalar yaptı.

Yapılan eylemlerde sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Uzlaşma yoksa mücadele var”, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Sözleşme hakkımız söke söke alırız”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganları atıldı. Metal işçilerine Türk-İş’e bağlı bazı sendikalar da destek verdi.

Metal İşçileri, bugün de sabah vardiyası başlarken fabrika önlerinde pankartlarıyla yürüyüşler yaparak TİS taleplerinin kabul edilmesini istedi.