Ataşehir Belediyesi'nde işten atılan Melike Şahin ve Alişan İpşiroğlu işe dönüş ipşiroğlu nun işten atılmaları üzerine başladıkları oturma eylemi 27 gündür devam ederken 30 Ekim'de iş bırakma eylemine katılan işçiler hakkında tutanaklar tutuluyor idari birimlerde ki pek çok işçinin baskıyla sendikadan istifa ettirildiği belirtildi.
İSTANBUL - Ataşehir Belediyesi'nde işten atılan Melike Şahin ve Alişan İpşiroğlu işe dönüş ipşiroğlu nun işten atılmaları üzerine başladıkları oturma eylemi 27 gündür devam ederken 30 Ekim'de iş bırakma eylemine katılan işçiler hakkında tutanaklar tutuluyor idari birimlerde ki pek çok işçinin baskıyla sendikadan istifa ettirildiği belirtildi.
27 Gündür İşlerine Dönmek İçin Eylemdeler
Ataşehir Belediyesi'nde destek birimlerinde çalışan Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube İşyeri Temsilcisi Melike Şahin ve güvenlik görevlisi olarak çalışan Güvenlik Sen İşyeri Temsilcisi Alişan İpşiroğlu'nun Ataşehir Belediyesi önünde başladıkları oturma eylemi 27 gündür devam ediyor.
"İş Bırakma Eylemi Yapan İşçilerden Savunma İsteniyor"
Ataşehir Belediyesinde işten atılan işçilerin geri alınması, toplu sözleşmeden kaynaklanan haklarının verilmesi talebi ile 30 Ekim'de bırakma eylemi yapan Temizlik, Fen İşleri, Park Bahçe, Yol Bakım Birimleri'ndeki işçilerine tutanak tutularak savunma isteniyor. İş bırakma eyleminin sürdüğü 30 Ekim'de de başkan yardımcıları ve birim müdürleri şantiyelere gelerek işçileri işe çıkmaya zorlamış ve tutanak tutmak ve işten atmakla tehdit etmişti. Bugün ise şantiyelerde işçilerden savunma isteniyor.
"Tutanaklar, Savunmalar Bizi Yıldıramaz"
Ataşehir Belediyesi önünde süren eylemde işçiler sık sık "Baskılar Tutanaklar, Savunmalar Bizi Yıldıramaz", "Tehditle Çalışmak İstemiyoruz", "Atılan İşçiler Geri Alınsın", "Toplu Sözleşme Hakkımız Söke Söke Alırız" sloganları atarak işçilerden savunma istenmesini ve tehdit edilmelerini protesto ediyor.
Bugün Ataşehir Belediyesi'nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ataşehir belediye başkanı Battal ilgezdi'nin bir görüşmesi vardı saat 11'de başlayan görüşme 3 saat kadar sürdü Bu görüşme sırasında dışarıda işçiler sloganlarını sürdürdüler.
"İşçilere Çevik Kuvvet Barikatı"
Ekrem İmamoğlu ile Battal ilgezdi'nin basına açık olarak saat 11'de başlayan görüşmesi 40 dakika kadar sürdü. Ardından basına kapalı olarak ikili görüşmeye geçtiler. Görüşme sırasında da aşağıda işçiler sloganlarına devam ettiler.
Ekrem İmamoğlu'nun görüşme sonunda belediyeden ayrılmasına yakın zamanda bir grup çevik kuvvet polisi gelerek işçilerle belediye binası arasına barikat oluşturdu. Ekrem İmamoğlu binadan ayrılıncaya kadar işçiler ile belediye arasında polis barikatı devam etti. Ekrem imamoğlu'nun binadan ayrılmasının ardından çevik Kuvvet polislerinin barikatı da kaldırıldı.
"İşçiler Tehditle Sendikadan İstifa Ettiriliyor"
Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube yönetici ve temsilcileri bugün şantiyelerde tutanaklar tutularak savunma istendiğini aktardı. İşçiler üzerindeki baskı ve tehditlerin arttırıldığını belirten sendika, baskıların özellikle idari birimlerde çalışanlar üzerinde etkili olduğunu ve baskı ve tehditler nedeniyle idari birimlerde 130'a yakın işçinin sendikadan istifa ettirildiğini belirtti.
İlgezdi'den Cinsiyetçi Söylem ve Tehdit
İşçilerin 30 Ekim'de iş bırakma eyleminin ardından 1 Kasım Cuma günü, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin işçilerle bir toplantı yaptığını ve bu toplantıda "Evinde karısına söz geçiremeyenler sendikacılık yapıyor, eylem yapıyor" şeklinde cinsiyetçi söylemde bulunduğu, işten atılan işçilerin eylemine destek verilmesine ve iş bırakma eylemi yapılmasına ilişkin ise "bütün temsilcileri işten atarım", "istediğimi istediğim zaman işe alır istediğim zaman çıkarırım", "gerekirse kapıya kilit vururum", "buraya kimseyi almam" gibi söylemlerde bulunmasına da işçiler tepkilerini dile getirdi.
"Bu Cinsiyetçi Söylemi Kınıyoruz"
İşçiler bu cinsiyetçi söyleme ilişkin "Evet biz eşimize söz geçiremiyoruz. Çünkü bizim böyle bir derdimiz ve çabamız yok. Biz karşımızdakine kadın erkek olarak değil, insan olarak bakarız. Bizim evlerimizde 'Benim sözüm, senin sözün geçer gibi bir yaşam biçimimiz yok. Bu sözleri esefle kınıyoruz. Ve özellikle kadın arkadaşların bu cinsiyetçi söyleme tepki göstermelerini beklerdik" dedi.
"Burası Dükkan İlgezdi de Patron Değil" İşten atma ve kapıya kilit vurma konusundaki söylemlere ise "Burası bir fabrika, dükkan değil, kamu hizmeti veren bir kurum kendisi de patron değil. Böyle bir söylemi kullanamaz. Binaya kimseyi almama konusunda evet, Melike ve Alişan arkadaşımız ihtiyaçları için dahi içeriye alınmıyor. Ama burası kamu binası ve bizler belediyenin çalışanlarıyız ve bizim girişimiz yasaklandı. Kamuyu ait yerler halkındır, çalışanlarındır. Bu tavır da doğru değil. Biz Battal İlgezdi'nin bu süreci gözden geçirmesini ve olumlu bir şekilde sonuçlandırmasını istiyoruz" dedi.
"Tehditler Bizi Yıldıramaz Mücadelemiz Sürecek"
İş bırakma eylemine katılan işçiler hakkında tutanaklar hazırlayarak savunma istenmesine ilişkin ise "Bu yalnızca işçilere yönelik bir baskı ve tehdit değil sendikal örgütlenmeye yönelik bir saldırıdır. Sendikal örgütlenmenin ortadan kaldırılması yönünde bir saldırıdır. Bu yoğun baskı ve tebditler nedeniyle istifa eden arkadaşlarımız var. Baskı ve tehditleriyle bizi yıldıramazlar. Sendikal faaliyetlerimizi aynen sürdüreceğiz. İşten atılan işçilerin geri alınması ve TİS haklarımıza ilişkin mücadelemiz de sürecek" dedi.