"İnşaat İşçileri Yaşamak Ve Yaşatmak Direnişe Geçti"

 İş cinayetleriyle ve işçilerin kölece çalışma koşullarıyla ve yaşanan pek çok sorunla gündeme gelen İstanbul Havalimanı'nda bir iş cinayeti daha yaşandı. Yaşanan iş cinayetinin ardından yaklaşık 300 işçi iş bıraktı ve işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmadığı takdirde işbaşı yapmayacaklarını söyledi. İş bırakma eylemine geçen işçiler yine patronların baskı ve tehditleriyle ve jandarmanın müdahalesi ile karşılaştı.

Buna rağmen işçiler kararlılıkla 4 Kasım'a kadar firmaya İSİG önlemlerinin alınması için süre verdi.

Devrimci Yapı Yol ve İnşaat İşçileri Sendikası, işçilerin eyleminin ardından gelişmelere yaptığıilişkina yazılı açıklamada "İşçiler yaşamak ve yaşatmak için direnişe geçti" denildi."

 

"Binlerce Kilometre Öteden Gelip Yaşamını Yitirdi"

"Patronların almadığı üç kuruşluk önlemler yüzünden işçiler hayatını kaybetmeye devam ediyor. Daha dün gece 19 yaşında bir işçi Mehmet Aydın 3. Havalimanı şantiyesinde yüksekten düşerek hayatını kaybetti. Binlerce kilometre öteden gelip yeni havalimanı şantiyesi kargo bölümünde çalışırken, en basit önlemler alınmadığı için yaşanan iş cinayetinde yaşamını yitirdi" denilen açıklamada en büyük havalimanını yaptık diye övünülen yerde, uluslararası bir kargo firması olan DHL' nin şantiyesinde işçinin merdiven boşluğuna düşerek yaşamını yitirdiğine dikkat çekildi.

 

"İş Cinayetlerine Karşı En Etkili Güç Örgültülük"

Devletin ilgili kurumlarının patronları cezasızlık zırhıyla koruyarak, gerekli denetim ve cezai yaptırımları yapmayarak  ölümlerin sürmesine neden olduğu belirtilen açıklamada "Yaşanan iş cinayetlerini durduracak en etkili güç işçilerin örgütlü olmasıdır. Bizler de örgütlülüğü daha da büyütemediğimiz, işçilerin büyük çoğunluğu bu ölümüne çalışma düzeninde karşı savunmasız kaldığı için ölmeye devam ediyor. Biz Dev Yapı İş olarak inşaat işçileri içinde örgütlenme çalışmamızı tüm gücümüzle yürütecek, işçileri savumasız bırakmayacağız" denildi

Şantiyede yaşanan iş cinayetinden sonra Mehmet Aydın’ın mesai arkadaşlarının gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınana kadar çalışmama kararı alarak bu sabah itibariyle işe çıkmadıkları belirtilen açıklamada "İşçiler fiili grev gerçekleştirdi. Yaşamak ve yaşatmak için direnişe geçti.

 

"İşçilere Jandarma Müdahalesi"

Sabah işe çıkmayarak direnişe geçen işçilere şantiye yetkilileri tarafından baskı kurulmaya çalışıldı, işçilerin direnmesi üzerine karşılıklı arbede yaşandı ve jandarmanın müdahalesi ile sonuçlandı.  Şuan direniş devam ediyor, eğer önlemler alınmasa 4 Kasım Pazartesi gününe kadar devam edecek" denildi.

Dev Yapı İş Sendikası açıklamasında Tüm deneyimler göstermiştir ki bu ölümler biz örgütlenmedikçe devam edecektir. Şantiyelerde işçi sağlığı ve işçi güvenli kurallarını biz işçiler örgütlendiğimizde, yan yana geldiğimizde sağlanır" diyerek işçilerin örgütlenmesinin önemini vurguladı.