Maltepe Belediyesi Temizlik Birimi işçileri işten atılan 3 arkadaşları içiniş bırakarak Aydınevler şantiyesine kapandı. Belediye Başkanı'nın sonlandırması, aksi halde polis müdahalesi olacağı tehdidi üzerine işçiler ve Genel İş Sendikası yöneticileri, "Belediye yönetimi savaş ilan etmiştir, biz de bu savaşı kabul ettik" dedi.
İşçiler sloganlarla eylemi sürdürürken polis kalkanlarla işçileri iterek ve plastik mermilerle saldırarak üç işçiyi gözaltına aldı.

İSTANBUL - Maltepe Belediyesi'nde şube yöneticileri, işten atılan Alkan Okuducu'ya  destek veren işyeri Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası, İstanbul Anadolu Yakası 2 Nolu Şube temsilcileri ile çalışanları Serkan Bal, Ali Sönmez ve Yüksel Kahraman'ın da işten atılması üzerine Maltepe Belediyesi Temizlik Birimi işçileri iş bırakarak çöp kamyonlarının bulunduğu Aydınevler şantiyeye kapanarak eyleme başladı.

Ataşehir Belediyesi'nde işten atılan işçilerin işe iadesi talebiyle yapılan basın açıklamasında gelen bilgi üzerine basın açıklamasından hemen kitlesel olarak Maltepe Belediyesi temizlik işçileri ile dayanışmaya Aydıntepe şantiyesine gidildi. 

Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Üyeleri, Devrimci Turizm İş, İşçi Temsilcileri Konseyi Girişimi, Genç İşçiler Derneği ve Ataşehir Belediyesi işçilerine desteğe gelen bir çok demokratik kitle örgütü ve siyasi partilerden  katılımla Maltepe İşçilerine desteğe gidildi.



İşten atılan işyeri temsilcisi Ali Sönmez yaptığı konuşmada, işçilerin daha iyi yaşam hakkı için mücadele verdiklerini vurgulayarak, "İşyerinde mücadele eden arkadaşlarımızı göz dağı vermek için işten çıkardılar. Biz emekçiler her zaman hukuksuzluğa karşı durduk ortada çok büyük bir bir haksızlık ve yasalara aykırılık var. İşten atmaları kabul etmiyoruz bu nedenle temizlik işleri işçileri olarak iş bıraktık. Bu yanlıştan dönüşmesini ve işten atılan işçilerin işe iadesini istiyoruz" dedi.


Toplu sözleşmenin hayata geçirilmesi için mücadele eden Alkan Okundu'nun işten atıldığına hatırlatan Sönmez, "Alkan burada 1500 tane işçinin toplu sözleşmesi için mücadele ediyordu. Onun işten atılması bize karşı bir göz dağı olduğu kadar sendikal örgütlenmeye de bir saldırıdır. Bunun karşısında duracağız. İşten atılan işçiler geri alınıcsy kadar eylemimizi sürdüreceğiz" dedi.


Ardından Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 Nolu Şube Başkanı Yenigül Özen Dolgun ise, sözleşmenin uygulanması için mücadele ettiklerini belirterek, "Mücadelemizi verirken yönetim kurulu üyemiz Alkan'ın işi feshedildi. Arabulucu vasıtasıyla ise geri alınacağını söyleyen belediye başkanı arkadaşımızın işine geri dönmesini kabul etmedi. Bize destek verenler emeğiyle tehdit edilmiştir. Burada işveren bizi açlıkla sınıyor. Bu savaşı işveren başlattı, bizde kabul ediyoruz ve oturma eylemine geçiyoruz" dedi.

  

Genel İş Genel Yönetim Kurulu üyesi Nevzat Karataş, işverenin işçilerin diz çökmesini beklediğini ama beklentileri boşa çıkaracaklarını ifade etti.
Hak, hukuk, adalet diyenlerin adaletsizliğe taptığını belirten Karataş  "Belediye başkanı Ali Kılıç ve yağcıları mücadelenin ve kavganın başladığını bilsin. Cuma günü yapılacak toplu sözleşme törenini iptal etseler de, bizi durduramayacaklar. Sözleşmenin geçersiz olması için sendikaya baskı bile kurdu. Haktan, hukuktan yana olduğunu söyleyen bir partinin koltuğunun altında haksızlık yapan başkan var. Ne zaman sorun çıksa, izne çıkıyorsun" diyerek tepki gösterdi.

  

DİSK Yönetim Kurulu üyesi Kanber Saygılı, sendikanın tasfiye edilmek istendiğine dikkat çekerek , "Sendikasız işçi, savaş cephesine gönderilen silahsız askerdir. Sendika zayıfladığı anda, Maltepe ve Ataşehir belediyelerinden çıkan söz kanun olacaktır" dedi.
Belediye yönetiminin toplu sözleşmenin uygulanmaması için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Saygılı, "Evinize ekmek götürmek istiyorsanız, sendikanızla birlikte yaptığınız toplu sözleşmeye uyulmasını istiyorsanız sendikanızın ardında tek yumruk tek barikat olmanın gerekir. Başlatmış olduğumuz onurlu direnişten en küçük geri adım haklarımızı kaybetmeye sebep olur. Gün birbirinize kenetlenme günüdür" dedi.


Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın işçilere "Eylemi bırakın, işinize devam edin. Pazartesi masaya oturup dururuma bakarız" şeklindeki mesajı ise işçileri daha da öfkelendirdi.
Bir yandan da polisin müdahale tehditleri üzerine işçiler "Bizim bu yalanlara karnınız tok. Biz her defasında oyalamayla, geçiştirmeyle karşılaştık. 23 Arkadaşımız işten atıldı. Artık yeter. Arkadaşlarımız işe alınsın biz işbaşı yapalım" diyerek tepkilerini dile getirdiler.



İşçilerin şantiyede bekleyişi sürerken polis tarafından sık sık müdahale tehdidinde bulunuldu. İşçiler her defasında işten atılan arlsdsşlsro işe alınmadan eylemi sonlandırmayacaklarını belirtip "Ali Kılıç Gelecek Bu İş Öyle Bitecek" diyerek ve sloganlarla karşılık verdi.



Polis akşam saatlerinde kalkanlarla işçileri itip tartaklayarak şantiyeden çıkarmaya çalıştı. İşçilere çok yoğun şekilde plastik mermilerle saldırı olmasına rağmen işçiler şantiyeden çıkmadı. Yaşanan arbede sırasında ikisi sendika temsilcisi üç işçi gözaltına alındı.



Saldırının ardından DİSK Genel Başkanı Arzı Çerkezoğlu, İstanbul Tabip Odası'ndan Ali Çerkezoğlu ve kısa bir süre sonra HDP Milletvekili Muza Piroğlu desteğe geldi.



Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube şube yöneticileri ve mesaisi biten işçiler de eyleme katılarak bundan sonra Kadıköy, Kartal, Ataşehir ve Maltepe Belediyesi işçilerinin mücadeleyi birlikte yürüyeceklerini ifade ettiler.
İşçilerin Aydıntepe şantiyesinde iş bırakma eylemi devam ediyor.