< Maltepe İşçilerinden Soğan Ekmekli Protesto

Maltepe Belediyesi işçileri, Belediye ile Genel İş Sendikası arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi’nin uygulanmaması ve şube yöneticisi Alkan Okuducu'nun işten atılmasını soğan-ekmekle protesto etti.

İSTANBUL - Maltepe Belediyesi ile DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 2 Nolu Şube arasında 18 Kasım 2019 tarihinde imzalanan Toplu İş Sözleşmesi şartlarının yerine getirilmemesi nedeniyle Maltepe Belediyesi işçileri eylemlerine devam ediyor.

TİS şartlarının bir yıldır uygulamadığını ve bunun bir hak gaspı olduğunu belirten işçiler diğer taraftan işten atmaların da yaşandığını ifade ediyor.

Soğan Ekmekle Belediye Önüne Geldiler

Son olarak Genel İş Sendikası Şube yöneticisi Alkan Okuducu'nun geriye dönük tutanaklar hazırlanarak işten atılmasına da tepki gösteren Maltepe Belediyesi işçileri bugün soğan-emekle Maltepe Belediyesi'ni protesto etti. İşçiler bugün Maltepe Belediyesi'nin yemek davetine gitmeyerek kuru soğan ekmekle 16 gündür oturma eylemini sürdüren Altan Okuducu'nun yanına desteğe geldi.

Maltepe Belediyesi işçilerine Ataşehir Belediyesi'nde işten atılan Melike Şahin ve Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube üyeleri, Devrimci Yapı İşçileri Sendikası yöneticileri, Birleşik Metal İş üyesi Valfsan işçileri de destek verdi.

Soğan Kırıp Ekmek Bölüştüler

Kitlesel olarak Maltepe Belediyesi önüne gelen işçiler kuru soğanları kırıp ekmekleri bölüştü. "TİS'i uygulamayan belediye bizi sefalete mahkum, kuru soğan ekmeğe mecbur ettin" diyerek "Toplu Sözleşme Hakkımız Söke Söke Alırız", "Direne Direne Kazanacağız", "Zafer Direnen Emekçinin Olacak" sloganları atan işçiler belediyenin tutumunu protesto etti.

Yemek Davetine Değil Protestoya...

TİS'den kaynaklanan haklarının belediye tarafından bir yıldır gasp edildiğini belirten işçiler Maltepe Belediyesi'nin yemek davetine ilişkin ise, “Bugüne kadar bize bir kez olsun yemek vermeyen, hatta aylık yemek ücretlerimizi bile kesen belediye, haklı mücadelemizi kırmak için bizi yemeğe davet ediyor. Biz yemek değil , TİS ile kazandığımız hakkımızı istiyoruz. Bir parça ekmeğe ve bir kuru soğana talim etsek de mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Arkadaşlarımız Alkan Okuducu işe dönünceye kadar ve Toplu İş Sözleşmesi’nden doğan haklarımızı alıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz” diyerek kararlılıklarını vurguladı.

Yemek molasını işten atılan arkadaşları Alkan Okuducu'ya destek ve soğan-ekmekli protestoyla geçiren işçiler işyerlerine dönerken diğer emek dostları Okuducu ile bir süre daha sohbet etti. Okuducu'yu gün boyu pek çok emek dostu ziyaret ediyor.

"İşçi Atınca Gidecek Sanıyorlar Ama Öyle Olmuyor"

Oturma eyleminin 16'ıncı gününde ola. Alkan Okuducu, "Bizi işten atınca işçi gidecek mesele bitecek sanıyorlar ama öyle olmuyor. Bunu Ataşehir Belediyesi'nde gördük, Aliağa'da gördük. Üsküdar Belediyesi işçileri bunu bir çok yerde yaşıyoruz. İşçiler onların sandığı gibi bırakıp gitmiyor, direniyor hakkını arıyor. Ve bu giderek büyüyüp çoğalacak" diyor.

 

"İşten Atmanın Bedeli Tazminattan İbaret Değil"

İşten atılmasının ardından belediye yönetimiyle yapılan görüşmede "Bedeli neyse öderiz, tazminat, sendikal tazminat öderiz" denildiğini aktaran Okuducu, sendika olarak biz de dedik ki, 'İşten atmanın bedeli tazminatla kalmaz, başka bedelleri de olur. Buna da hazır olun' dediklerini belirtti.

Hergün bir çok kişinin dayanışmaya geldiğini belirten Okuducu "Buyursunlar bedelini ödesinler hergün daha fazla tepki alıyorlar. Biz direndikçe güçleniyoruz, onlar parçalanıyor. İşçiyi işten atmanın bedeli her zaman öyle zannetikleri gibi tazminattan ibaret olmaz. Biz haklarımızı alıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" diyerek mücadeleyi kazanma kararlılıklarını dile getirdi.