İşçi Kırımını Durdurmak İçin Örgütlenmemiz Gerekiyor

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Eylül ayı iş cinayetleri raporunu paylaştı.

“Bu işçi kırımını durdurmak için örgütlenmemiz gerekiyor” diyen İSİG Meclisi, Eylül ayında en az 145, yılın ilk dokuz ayında ise en az 1320 işçinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Rapora göre

Ocak ayında en az 159 işçi, Şubat ayında en az 127 işçi, Mart ayında en az 114 işçi, Nisan ayında en az 153 işçi, Mayıs ayında en az 164 işçi, Haziran ayında en az 131 işçi, Temmuz ayında en az 178 işçi, Ağustos ayında en az 149 işçi ve Eylül ayında en az 145 işçi olmak üzere; Türkiye’de 2019 yılının ilk dokuz ayında en az 1320 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Eylül ayında 145 emekçinin 122’si ücretli (işçi ve memur), 23’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor...

Ölenlerin 11’i kadın işçi, 134’ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, ticaret, eğitim, metal, konaklama ve genel işler işkollarında gerçekleşti. Ölen kadınların tamamı ücretli işçi/kamu çalışanı.

Aynur Üstün, 47 yaşında, Aydın Nazilli’de incir toplamaya gelen işçileri taşıyan aracın devrilmesi sonucu yaşamını yitirdi.

Aycan Kara, 18 yaşında, Zonguldak Alaplı’da fındık işçiliği yaparken ayağına çivi batması sonucu tetanoz kaptı, 11 gün tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi, 2 aylık hamileydi.

Hacire Aslan, 12 yaşında, Şanlıurfa Karaköprü’de üzüm hasadı için gittikleri tarlada çalışmaktan dönerken traktörden düştü ve tekerleğin altında kaldı.

Fatma Çetinavcı, 38 yaşında, Bursa Osmangazi’de çalıştığı Migros’un deposunda forkliftin üzerinde ürün alırken beton zemine düştü, 2 çocuk annesiydi.

Emine Neslihan Ölmez, 45 yaşında, Antalya Kepez’de öğretmenlik yaptığı İrenoğulları Şehit Atila Nizam İlkokulu’nda derste rahatsızlandı.

Serap Yılhan, 48 yaşında, Kocaeli İzmit’te öğretmenlik yaptığı Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bağlı Çocuk Evleri'nde yolsuzluk ve çocuklara şiddet nedeniyle müdürlerini şikayet etti, müdürler emekli edildi ama bunun üzerine açığa alındı ve baskılara dayanamayıp intihar ederek yaşamına son verdi.

Özlem Balcı, 43 yaşında, İstanbul Beylikdüzü’nde öğretmenlik yaptığı İhlas İlköğretim Okulu'nda fenalaştı.

Hanım Akbulak Elyagut, 40’lı yaşlarda, Erzurum Palandöken’de Forum Erzurum’da çalışırken yaşamını yitirdi. Nedenini öğrenemedik.

Saffet Küçükyılmaz, 34 yaşında, Ankara Kazan’da barbekü imal eden bir işyerinin deposunda çıkan yangın sonrası tavanı temizlemek için çıktığı forklift ile tavanın çatı demirleri arasına sıkıştı.

Ozodkhon Abdıkarımova, 24 yaşında, Özbekistanlı, Zonguldak Çaycuma’da çalıştığı birahanede müşteri tarafından vuruldu.

Nadira Kadirova, 23 yaşında, Özbekistanlı, AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın hasta eşine bakıcılık yapıyordu, tacize uğradığı ve intihar ederek yaşamına son verdiği iddia ediliyor.

 

İş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerden dördü 14 yaş ve altında olmak üzere, altı çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım, gıda ve kağıt işkollarında gerçekleşti…

Eray Yazgan, 17 yaşında, çiftçi, Aksaray’da satın aldıkları tarım aletini pancar makinesine yüklediği sırada açılan kasanın elektrik tellerine değmesi sonucu akıma kapıldı.

Hakan Yeşiltaş, 12 yaşında, Samsun Çarşamba’da büyükbaş hayvanlarının telef olması üzerine ahırı incelerken akıma kapıldı. Babası bir süre önce iş cinayetinde yaşamını yitirmişti.

Hacire Aslan, 12 yaşında, Şanlıurfa Karaköprü’de üzüm hasadı için gittikleri tarlada çalışmaktan dönerken traktörden düştü ve tekerleğin altında kaldı.

Mustafa Aslan, 10 yaşında, mevsimlik tarım işçisi, Samsun Terme’de fındık bahçesinden dönerken traktör römorkunda yüzüne ağaç dalı çarpması sonucu düştü, tekerleklerin altında kaldı, çalışmak için ailesiyle beraber Şanlıurfa'dan gelmişti.

Davut Ulaş Kayacan, 14 yaşında, Denizli Merkezefendi’de çalıştığı pastanede zemin kattan bodrum kattaki depoya tepsi dolabını indirmek için bindiği yük asansöründe tepsi dolabının devrilmesi sonucu asansörle dolap arasında sıkıştı.

Halaf (Halef) Sağır, 17 yaşında, Şanlıurfa’da OSB’de palet imalatı yapan bir fabrikada çalışırken üzerine yük asansörü düştü.

 

51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 42 emekçi var. Orman, gıda, metal, inşaat, taşımacılık, gemi, konaklama, belediye ve genel işler işçisi...

Eylül ayında 9 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 4’ü Afganistanlı, 2’si Özbekistanlı, 1’i Azerbaycanlı, 1’i Rusyalı ve 1’i Ukraynalı... Yılın ilk dokuz ayında ise en az 91 göçmen/mülteci işçi çalışırken yaşamını yitirdi.

İş cinayetlerinde ölen göçmen/mülteci işçiler hem sayısal hem de oransal olarak artarken bu ay ölen işçiler içinde hiç Suriyeli olmaması dikkat çekici.

 

Ölümler en çok tarım, inşaat, belediye/genel işler, ticaret/büro, taşımacılık, metal, gemi/tersane, gıda, enerji, madencilik ve konaklama/eğlence işkollarında gerçekleşti.

En fazla ölüm nedenleri sırasıyla trafik/servis kazası, yüksekten düşme, ezilme/göçük, kalp krizi, elektrik çarpması, intihar ve şiddet…