< Okan Grup Çetaş Cam Fabrikası’nı da Kapattı!

Okan Grup’a bağlı olarak Samsun’un Kavak ilçesinde faaliyet gösteren Cetaş Cam Fabrikası’nda Kristal İş Sendikası örgütlenme faaliyeti yürüterek çoğunluğu sağladı. Fakat fabrikalarında sendikal faaliyete tahammülsüzlüğüyle tanınan Okan Grup Cetaş Fabrikası’nda işçileri işten çıkartarak fabrikayı kapattı.

İSTANBUL - Okan Grup Düzce Cam ve Birlik Cam fabrikalarında sonra Samsun’daki cam fabrikasında da sendika ve işçi düşmanlığını kanıtladı. Kristal İş Sendikası’nın yaklaşık 4 yıldır örgütlü olduğu fabrikada işçilerin sendikalı olmasını engelleyemeyen Okan Grup, sendikalı işçileri işten çıkarıp fabrikayı kapattı.

Okan Grup, Kristal İş Sendikası’nın örgütlenme faaliyeti yürüttüğü ve yetkili sendika durumuna geldiği Düzce Cam ve Birlik Cam fabrikalarında da sendika ve işçi düşmanlığıyla biliniyor. Düzce Cam fabrikasında Kristal İş Sendikası’nın yetkili sendika olmasına tahammül edemeyerek, çeşitli ayak oyunlarıyla yetki itirazında bulunmuş, işçileri çeşitli baskı ve tehditlerle sendikadan istifaya zorlamıştı.

Bunun üzerien Kristal İş Sendikası, Düzce Cam Fabrikası’nda greve gitmişti. Düzce Cam Fabrikası işçilerinin grevi 63 gündür devam ediyor. Diğer yandan yine Okan Grup’a bağlı Birlik Cam fabrikasında da sendikalı işçiler üzerinde baskı kurarak istifa ettirmeye çalışmış fakat bu tehdit ve baskılar işe yaramayınca fabrikayı kapattı.

Kristal İş Sendikası, bugün sürece aktaran bir açıklama yayınlayarak Okan Grup’un sendika ve işçi düşmanlığını ortaya kayan süreci aktardı

“Sendika Hakkına Yönelik Engellemeleri Kabul Etmiyoruz!” başlığıyla yapılan açıklamada Samsun’un Kavak ilçesinde Okan Grup’a bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Çetaş Cam San. Ve Tic. A.Ş.’ ye ait Çetaş Cam Fabrikası, sendikal faaliyetleri engellemek maksadıyla işveren tarafından kapatıldığı, işçilerin Kristal İş Sendikası’na üye oldukları için açıkça hedef alınnarak, Anayasal haklarını kullanmaları karşılığında işsizlikle cezalandırıldığı belirtildi.

 

Sendikanın Yetkisini Düşürmek İçin Birlik Cam ve Çetaş Cam Fabrikaları Kapatıldı

Okan Grup bünyesi altında faaliyet gösteren Birlik Cam San.Ve Tic. A.Ş’ye bağlı Birlik Cam

Fabrikasında sendikanın yetkisini düşürmek için 9 Eylül 2019 tarihinde fabrika kapatılarak 18 sendikalı işçinin iş akti feshedildi.

Sendika ve işçi düşmanlığında hızını alamayan Okan Grup bunun ardından 25 Eylül 2019 tarihinde ise Samsun’un Kavak ilçesinde bulunan Çetaş Fabrikası’nı kapatarak 35 sendikalı işçinin iş aktini feshetti.

Sendikanın Okan Cam’daki Yetkisini Düşürmek İçin İşçiler Birlik Cam’a Nakledildi
Çetaş Cam fabrikası işçileri sendika örgütlenmesine, yine aynı Grup altında faaliyetlerini yürüten Düzce Cam San. Ve Tic. A.Ş.’ ye ait Düzce Cam fabrikası ve Okan Cam San. Ve Tic. A.Ş.’ ye ait Okan Cam fabrikası işçileriyle aynı zamanda, 2016 yılının Ocak ayında başladı.

Kristal İş Sendikası’nın, Okan Cam’da işyeri çoğunluğuna sahip oldukları 26 Şubat 2016 tarihinde bakanlıkça belirlendi. Fakat çoğunluk tespitinin hemen ardından Okan Cam San.Ve.Tic.A.Ş.’de çalışan işçiler sendika yetkisini düşürmek için Birlik Cam San.Ve Tic. A.Ş.’ye nakledildi.


Sendika Yetkiyi Alınca Birlik Cam’ı da Kapattı

Sendika bu kez Birlik Cam’da başarılı bir örgütlenme süreci yürüterek 2019 yılının Haziran ayında çoğunluğu sağladı ve 1 Ağustos 2019 tarihinde yetki belgesini aldı. Ancak Okan Grup, bu süreç içerisinde ne Çalışma ve İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü nezdinde ne de devletin atadığı resmi arabulucu nezdinde görüşmelere katılmadı. 9 Eylül 2019 tarihinde de Birlik Cam’ı kapatarak 18 üyemizin iş akdini feshetti.
Kristal İş Sendikası Cetaş Fabrikası’nda Da Yetkili Sendika Oldu.
Düzce Cam’da olduğu gibi Çetaş Cam Fabrikası’nda da 2016 yılının Mart ayı içerisinde çoğunluğa sahip olduğumuz Bakanlıkça belirlendi. Ardından işverenin itirazlarıyla başlayan yargı süreci sonrasında 9 Temmuz 2019’da yetkimiz kesinleşti. Ancak işveren gerek İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü gerekse de atanan resmi arabulucu nezdinde, hiçbir koşulda görüşmelere katılmadı.

Okan Grup Bu Kez de Çetaş Fabrikasını Kapattı

9 Eylül’de Birlik Cam Fabrikası’nı kapatarak sendika karşıtı tutumunu sürdüren işveren, son olarak 25 Eylül Çarşamba günü Çetaş Cam Fabrikası’nı kapattı ve fabrikada çalışan üyelerimizin iş akdini feshetti.
Okan Grup’un sendikal faaliyete tahammülsüzlüğü ve sendikalı işçileri işten atması ve fabrikaları kapatması sonucunda örgütlenme sürecinde iş akti feshedilen toplam sendikalı işçi sayısı ise 140’a ulaştı.

 

63 Gündür Grevde Olan Düzce Cam İşçilerine Gözdağı Verilmek İsteniyor

Düzce Cam Fabrikası’nda da sendikanın yetkisini düşürmek için ard arda işten çıkarmalar yapılmış ve 80 işçi işten atılmıştı. Kristal İş Sendikası bunun üzerine 26 Temmuz tarihinde Düzce Cam Fabrikasında greve çıkmıştı.

Düzce Cam işçilerinin grevi 63. gününde kararlılıkla devam ederken Okan Gruba bağlı iki fabrikanın ard arda kapatılmasının sendikal faaliyte sabote etmek, fabrikalarında çalışan işçilere gözdağı vermek istendiğini belirten Kristal İş Sendikası yaptığı açıklamada “Sendika hakkı, toplu iş sözleşmesi ve grev hakkı anayasa ile güvence altına alınmıştır. Bu temel hakların kullanılmasının engellenmesi kabul edilemez. Aynı zamanda suçtur” denildi.

Patronların Servetlerine Servet Katan İşçiler İşsizlikle Terbiye Edilmek İsteniyor

Ülkenin tüm imkanlarını kullanarak servestlerine servet katanların, işçilerin alın terleriyle fabrikaları büytüten patronların işçiler haklarını kullanmak istediklerinde isi işsizlikle terbiye edilmek istendiği belirtilen açıklamada, “İşçilerinin en temel haklarını yok sayan, Anayasamızı, yasaları ve uluslararası sözleşmeleri tanımayan, hak arama yollarını işten atarak ve fabrikaları kapatarak tıkayan, 19’uncu yüzyıl kölelik koşullarını işçilere layık gören bu yaklaşım karşısında her türlü meşru direniş hakkımızı kullanacağız!” denildi.

 

 

Düzce Cam ve Cetaş Cam İşçileri Grevde...

Samsun’un Kavaklı ilçesinde bulunan ve kapatılan Cetaş Fabrikası işçilerinin de işlerine ve haklarına sahip çıkmak için yarın itibariyle fabrika önünde direnişe geçecekleri belirtildi.

Düzce’de ise Düzce Cam işçileri ve Birlik Cam işçileri Düzce Cam fabrikası önünde grevi birlikte sürdürüyor.