KHK ile ihraçların yaşandığı ve toplumsal muhalefet üzerindeki baskıların yoğunlaştığı süreçte KESK 9'uncu Genel Kurulu'nu gerçekleştiriyor.
ANKARA - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), kamuda ihraçların yaşandığı ve toplumsal muhalefetin susturulmak istendiği bir dönemde 9'uncu Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştiriyor. Ankara The Green Park Otel'de yapılan ve yönetimin yenileneceği Genel Kurul'a, uluslararası alandan ve Türkiye demokrasi hareketinden çok sayıda katılım oldu.
Kongrede İlk Gün
Ayrıca Genel Kurul'a, ITUC Genel Sekreter Yardımcısı Jaap Wienen, ETUC Danışmanı Patrick Itschert, ILO İşçi Temsilcisi Catelene Passchier, ILO Türkiye Temsilcisi Özge Berber Ağtaş, Almanya İşçi Konseyi Başkanı Andrea Kühnemann, Norveç, İngiltere, Fransa, Kıbrıs Türk Kesimi, Kore, Sırbistan, Gürcistan, Tunus, İran, İspanya, Danimarka gibi bir çok ülkeden çok sayıda sendikacı ve emek hareketi temsilcisi katıldı.
10 Ekim Katliamında Yaşamını Yitirenler de Salonda
Emek ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan ve Türkçe Enternasyonal marşının çalındığı salona, 10 Ekim Ankara Katliamı'nda hayatını kaybedenlerin resimlerinin yer aldığı ve "Katilleri tanıyoruz" yazılı pankart asıldı.
Salonda, Kürtçe ve Türkçe yazılı, "Kadın Yaşam Özgürlük", "Savaşa Hayır", "OHAL kaldırılsın, KHK'ler iptal edilsin, ihraç edilen, açığa alınan kamu emekçileri görevlerine iade edilsin" pankartları da yer aldı.
Genel Kurul'da şiarı "Örgütlü mücadeleyle biz kazanacağız" olarak belirlendi.
KESK Genel Kurulu'nu HDP Milletvekilleri ve yöneticileri Mahmut Toğrul, HDP yöneticileri, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş, ABF Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, TTB Başkanı Raşit Tükel, TMMOB Başkanı Emin Koramaz, Halkevleri Genel Sekreteri Dilşad Aktaş, PSAK-DER Genel Gani Kaplan, Yeşiller Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Naci Sönmez, SYKP Eş Başkanı Tülay Hatimoğulları gibi çok sayıda konukta takip etti.
İlk gün konukların konuşmalarının yer alacağı ve üç gün sürecek olan Genel Kurul'da ikinci gün iç tartışmaların, son günde seçimin yapılması planlandı
Mücadele Edenlere Selam
Kongrenin açılış konuşmasını yapan KESK Genel Sekreteri Hasan Toprak, OHAL ve KHK'lerle toplumun tüm kesimlerine uygulanan baskılara dikkat çekerek, tarihi bir dönemden geçildiğini söyledi. Toprak, milletvekilleri ve eşbaşkanları içeride olmasına rağmen barıştan vazgeçmeyen Kürtleri, ezilen kadınları, tutuklu gazetecileri, Rojava'da savaşan kadınları ve Yüksel Caddesi'nde eylemlerini sürdürenler selamladı.
Genel Kurul'da İkinci Gün
KESK Genel Kurulu'nun daha çok iç tartışmalarla geçmesi ve grupların çeşitli önergeler vermesi bekleniyor.
Çalışma Raporunun görüşülmesi ve rapor üzerine lehte ve aleyhte söz alınarak tartışmaların yürütülmesi ve KESK yönetiminin belirlenmesinin de bugünkü görüşmeler sonrasında netleşmesi bekleniyor.
Zorunlu tüzük değişikliğinin yapılacağı Genel Kurul’da, dün eşbaşkanlık ve KESK Kadın Meclisi'nin kaldırılmasına ilişkin önergeler Genel Kurul tarafından reddedilmişti.
Mücadele Programı Netleştirilecek
Genel Kurul’un bugün yürüteceği en önemli tartışmaların başında yine önümüzdeki döneme ilişkin mücadele programının oluşturulması geliyor. Mücadele programının özellikle OHAL ve KHK yoluyla işten atmaların yer alması beklenirken, Türkiye’nin demokratikleşme mücadelesinin de dikkate alınması bekleniyor.
Semih Ve Nuriye’nin KESK Üyelerinin de Talepleri
Sincan Cezaevi'nde tutulan ve yaklaşık 4 ay önce başladıkları açlık grevini sürdüren Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın durumuna ilişkin dün yapılan açıklamaların yanı sıra KESK Genel Başkanı Lami Özgen dün yaptığı konuşmada Nuriye ve Semih’in eylemlerinin kendi taleplerini de kapsadığını belirterek, her iki isim ile birlikte içerideki 67 KESK üyesinin derhal serbest bırakılması talep edilmişti.
Bugünde salonun girişine Nuriye ve Semih’in açlık grevlerinin 122’nci gününde olduğuna işaret edilen büyük bir pankart asıldı.
İkinci günün ilk oturumda yapılan tartışmalarda KESK'in atıllaştığına yönelik eleştiriler getirilirken, KESK ve emek mücadelesinin daha aktif şekilde yürütülmesi için delegeler önerilerini dile getirdi.
Yapılan konuşmalarda sık sık KHK'leri yarattığı mağduriyetler, HDP vekillerinin tutuklanması, iktidarın uyguladığı baskı ve ortak mücadele gerekliliği gibi konuları delegelerin büyük çoğunluğu dile getirdi.
Kürsüye ulusal kıyafetiyle kürsüye çıkan Mehmet Şirin Bulga isimli delege yaptığı Türkçe ve Kürtçe konuşmayla salondan büyük alkış aldı. Halkların birlikteliği ve ortak yaşama vurgu yapan Bulga, dar grupçu yaklaşımları da eleştirdi. Bulga, Cegerxwin'in "gulfiroş" adlı şiirini seslendirerek kürsüden indi. Bunun üzerine salonda "Bê ziman jiyan nabe" sloganı atıldı.
KESK Genel Kurulu yarın yapılacak olan seçim ardından sona erecek.