Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı sendikaların üyeleri 11 kentte kıdem tazminatı hakkı için İstanbul'da Çalışma Bakanlığı Bölge ve İŞKUR İl Müdürlüğü önünde 7 Haziran günü eylem yaptı.
DİSK üyeleri Ankara'da eylemlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde yaparken Antalya, Adana, İzmir, Antep, Samsun, Kocaeli, Edirne, Kayseri ve Konya'daki DİSK üyeleri ise İŞKUR il müdürlükleri önünde eş zamanlı eylem gerçekleştirdi.
İSTANBUL
İstanbul'da DİSK üyeleri Tophane'de bulunan İŞKUR İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak kıdem tazminatının gaspedilmesi girişimlerini protesto etti.
"Kıdem Tazminatımız İş Güvencemizdir, Dokunma" pankartının açıldığı eylemde "Kıdem Hakkımız Gaspedilemez", "Kıdemi Değil Taşeronu Kaldır", "AKP Elini Kıdemimden Çek" sloganları atıldı.
Eylemde konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, "Kıdem tazminatımıza, geleceğimize sahip çıkmak için eş zamanlı alanlardayız. Kıdem tazminatı tüm dünyada işçi sınıfının kazanılmış hakkıdır. Türkiye'de 80 yıllık bir haktır. AKP iktidarı bu hakkımızı gaspediyor" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım'ın bir gün önce yaptığı "Çalışanlarımızın hiçbirinin kazanılmış hakkına halel gelmesine izin vermeyiz" dediğini hatırlatan Çerkezoğlu, işçi sınıfının kazanmış olduğu hakkın bedel ödenerek elde edildiğini ifade etti.
"Kıdem tazminatı çocuklarımıza, torunlarımıza borcumuzdur" diye konuşan Çerkezoğlu, kıdem tazminatının fona devrinin yerine sistemin güçlendirilmesini istedi, "Kıdem tazminatımıza sahip çıkacağı" diye vurguladı.
Ardından basın açıklamasını okuyan DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Adil Çiftçi, AKP hükümetinin kapalı kapılar ardında, sendikalardan ve işçilerden gizli kıdem tazminatını fona devretme hazırlıklarını yürüttüğünü söyledi.
Çiftçi, işçilerin kıdem tazminatına ilişkin taleplerini şöyle sıraladı:
"-Bütün çalışanlar kıdem tazminatı hakkına kolayca erişilebilmelidir. Bunun için hiçbir ayrım olmaksızın bütün işçilerin kıdem tazminatından yararlanması sağlanmalıdır.
-Kıdem tazminatının fona devri gündemden çıkarılmalıdır. Kıdem tazminatı doğrudan işveren yükümlülüğü olarak kalmalıdır.
-Kıdem tazminatı her türlü işten çıkarmada ve istifa halinde süre koşulu olmadan ödenmelidir.
-Kıdem tazminatı tavanı kaldırılmalıdır.
-İşverenin icra ve iflası hallerinde kıdem tazminatı alacakları devlet ve bankaların ipotekli alacaklarının önüne alınmalı ve ilk sıraya yükseltilmelidir. Diğer tüm alacaklardan önce işçi alacakları ödenmelidir.
-İşverenin ödeme aczine düşmesi durumunda kıdem tazminatına garanti getirilmelidir. Kıdem tazminatı alacakları ücret alacağı sayılmalı ve halen İşsizlik Sigortası Kanunu’nda düzenlenmiş olan “ücret garanti” uygulaması kapsamına alınmalıdır. Ücret garanti fonu kıdem tazminatını da içerecek şekilde genişletilmeli ve ödeme süresi artırılmalıdır.
-Kıdem tazminatı ödemeyen, ödemekten kaçınan işverenlere ağır yaptırımlar getirilmelidir.
- Kıdem tazminatı ile ilgili hükümler doğrudan 4857 sayılı İş Yasasının sistemi içine alınmalıdır."
Eyleme HDP Milletvekili Erdal Ataş'ın yanı sıra siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri destek verdi.
ADANA
Adana'da ise DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği, İŞKUR İl Müdürlüğü önünde eylemdeydi.
"Kıdem tazminatımız iş güvencemizdir, dokunma" pankartının açıldığı eylemde DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi H. Yaşar Gündoğdu, "Kıdem tazminatı 80 yıllık temel bir işçi hakkıdır. Türkiye işçi sınıfı 1936'dan bu yana kıdem tazminatı hakkına sahiptir. Kıdem tazminatı işçinin çalışanın güvencesidir, birikmiş emeğidir, alın teridir. Kıdem tazminatı işverenlerin ve hükümetin iddia edildiği gibi yük değil haktır" dedi.
Kıdem tazminatının fona devri sonun başlangıcı olduğunu ifade eden Gündoğdu, "Herkes bilsin kıdem tazminatı hakkımızı kısıtlamaya ve ortadan kaldırmaya yönelik oyunlara izin vermeyeceğiz. Kıdem tazminatı hakkımızdan taviz vermeyeceğiz" diye belirtti.
İZMİR
İzmir'de "Kıdem Tazminatıma Dokunma" Eylemine DİSK üyelerinin yanı sıra KESK'e bağlı sendikalar ile TMMOB'a bağlı meslek odaları ve bazı siyasi partiler de katıldı
Çankaya'daki İşkur binası önünde toplanan yüzlerce işçi ve çalışan, "Kıdem haktır gasp edilemez", "Kıdeme uzanan eller kırılsın", "AKP şaşırma sabrımızı taşırma", "Genel grev genel direniş" sloganları attı.
Burada bir basın açıklaması yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, "Kıdem tazminatı 80 yıllık temel bir işçi hakkıdır. Türkiye işçi sınıfı 1936'dan beri kıdem tazminatı hakkına sahiptir. İşçinin güvencesi, birikmiş emeğidir, alınteridir.
Kıdem tazminatı hükümetin ve patronların iddia ettiği gibi yük değil, haktır. Hükümet kapalı kapılar ardında kıdem tazminatını fona devretmeye çalışıyor. Fona devir, iş güvencesinin yok olmasıdır. İşten çıkarmaların kolaylaşması demektir" dedi.
Hükümete seslenen Memiş Sarı, "Aklımızla dalga geçmeyin. İşçiyle dalga geçmeyin. İşsizlik rekor kırarken, işten çıkarmaların kolaylaşması işçinin yararına olabilir mi? Yapılması gereken, kıdem tazminatına yönelik ihlallere son vermektir. Kıdem tazminatının kağıt üstünde korunması yetmez, kıdem tazminatı güvence altına alınmalıdır" diye konuştu.
Memiş konuşmasını işçilerin taleplerinin, "Mevcut yasada tek kelimelik değişiklik yapılsın ve bir gün çalışana bile kıdem tazminatı ödenmesi sağlansın.
İflas nedeniyle ödenmeyen kıdem tazminatını devlet ödesin ve işverenden haciz yoluyla tahsil etsin. İflas halinde bankaların, devletin değil işçilerin alacaklarının ödenmesi öncelikli ve imtiyazlı olsun.
Kıdem tazminatı ödemeyen işverenlere ağır yaptırımlar getirilsin. Sendikalaşma önündeki engeller/barajlar kaldırılsın! Böylece örgütlenen işçiler haklarını savunabilsin" diyerek açıkladı.
Eylem sloganlar ve alkışlarla erdi.
ANKARA
Ankara'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde de bir eylem gerçekleştirildi. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, buradaki konuşmasında, "Bu hakkımızdan kesinlikle geri adım atmayacağız" dedi.