Soma katliamının 11. yılında bir çok şehirde yapılan anmada 301 maden işçisi anılarak katliamların hesabının sorulacağı belirtildi.
301 madenci Soma katliamının 11. yılında anıldı. Manisa'da bulunan siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla 301 maden işçisi anıldı. Madencilerin isimlerinin yer aldığı "Unutmadık, Unutturmayacağız" ve "Soma'yı Asla Unutma, 301 İçin Ayağa" yazılı pankartlar açıldı.
Cengiz Topel Meydanı'nda toplanılarak Beşyol Madenci Anıtına yapılan yürüyüşte sık sık "301'i Unutma, Unutturma", "Soma'nın Hesabı Sorulacak" sloganları atıldı.
"Böyle Acılar Yaşanmasın Diye Mücadelemizi Sürdüreceğiz"
Maden katliamında yaşamını yitiren Uğur Çolak'ın ağabeyi avukat Can Çolak, adaletin yerini bulması gereken süreçte yargının vermiş olduğu kararların kamu vicdanını derinden yaraladığını belirterek, "Bizler bir daha böyle acıların yaşanmaması için mücadelemizi azimle sürdürmeye devam edeceğiz. Artık 13 Mayıs sadece bir tarih değil, toplumsal hafızamızda derin bir yara, yüreğimizde sönmeyen bir ateştir. 301 madencimizin hatırasını yaşatmak, geride bıraktıklarına sahip çıkmak bizler için bir vicdan borcudur" dedi.
"Unutturmak İsteyenlerin Karşısında Duracağız"
Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Başkanı Gökhay Çakır, mücadelelerine kararlıkla devam edeceklerini be8, "Bu anmaları 20, 30 kişi ile yaptığımızı da biliyoruz. 301 kardeşlerimizle evde, kahvede, yer altında nefes aldık, nefes verdik. Bu kardeşlerimizi unutmayacağız ve unutturmak isteyenlerin de her zaman karşısında duracağız" dedi.
Basın açıklamasının ardından 301 maden işçisi için saygı duruşunda bulunuldu. Ve mezarbaşı anması için mezarlığa gidildi.
İSTANBUL
Soma'da katledilen 301 maden işçisi 11. yılında Bağımsız Maden İşçileri Sendikası'nın çağrısıyla İstanbul'da mücadeleci sendikalar tarafından anıldı. Aralarında KATAŞ-SEN, Yapı Yol-İş, , Öğretmen Sendikası, Limter-İş, İnşaat-İş'in de bulunduğu çok sayıda sendika 10 yıldır alamadığı tazminatını istemek için Çalık Holding'e giden ve korumalar tarafından dövülerek öldürülen Erol Eğrek'in katledildiği Çalık Holding önüne sloganlarla yürüyerek burada açıklama gerçekleştirdi. 301 Madenci Katledildi Unutma, Unutturma" yazılı pankart açılan eylemde metnini Berru Sallabaşoğulları okudu.
"Holdingler, Organize Suç Örgütüdür"
301'in katillerini yargılamayan, yargıladığına ceza vermeyen, ceza verdiğine hapis yatırmayan mahkemelerin de katil olduğunu belirten Sallabaşoğulları, "Bu katiller; holdingler büyüdükçe büyüsün, işçiler ezildikçe ezilsin diye gözlerini bile kırpmadan yapıyorlar bunları. Soma'dan sonra Kozlu'da, Ermenek'te, Amasra'da, İliç'te, Hendek'te, Gayrettepe'de ve daha adını sayamadığımız her yerde, her gün, işçi öldürüyorlar. Sonra buna'kaza' diyelim istiyorlar. Böyle her saniye kaza mı olur?" diyerek holdinglerin, yasama, yürütme, yargı, medya, mafya, siyasi parti ve sarı sendikasıyla organize bir suç örgütü olduğunu belirtti.
"Katledilen İşçi Kardeşlerimizin Yüzü Bize Bakıyor"
Patronların işçileri köle gibi gördüğünü, emeğini sömürmek istediğini, ölüme mahkum ettiğini söyleyen Sallabaşoğulları, "11 yılda öfkemiz diner sandılar. Adalet mücadelemiz biter, unutulur sandılar. Unutmadık, affetmedik. Soma katliamı davasında 10 yıl sonra yargılanmaya başlanan müfettişlere verilen 5-6 aylık ödül gibi cezalarla yarası kanatılan ailelerimizin yüzü bize bakıyor. Bugün davası görülen Hendek Katliamı'nda hayatını kaybeden kardeşlerimizin yüzü bize bakıyor. Daha geçen gün 10 yıldır alamadığı tazminatını almak için gittiği Çalık Holding önünde dövülen ve hayatını kaybeden Erol Eğrek'in yüzü bize bakıyor" diyen Soma'da katliamdan kurtulanların ise tazminatlarının gasp edilmek istendiğini hatırlattı.
"301'i Unutturma, Mücadelene Sahip Çık"
Ya madencilerin ölümsüz önderleri Tahir Çetin ve Ali Faik İnter gibi can bedeli haklar için mücadele etmek ya da patronlara birkaç yıl, müfettişlere birkaç aylık ödül gibi cezalar veren mahkeme kararlarına biat etmek zorunda kalınacağını belirten Salkabaşoğulları, Başka seçenek kalmamıştır, ya onlar ya biz. Emekçi halkımız, 301'i unutmamanın, unutturmamanın yolu bugün mücadeleye sahip çıkmak; her madende, her fabrikada, her depoda, her inşaatta, her atölyede, her ofiste mücadeleye daha sıkı sarılmaktan geçiyor. 301'e sözümüz, bağlılığımız, mücadele kararlılığımızdır. 301'in hatırası önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz. 301'i unutma, unutturma, mücadelene sahip çık" dedi.
İZMİR
İzmir'de Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde sendikalar, devrimci örgütler, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinden çok sayıda kişi bir araya geldi.
"301 Maden İşçisi Katledildi Unutma Unutturma" yazılı pankart açılan eylemde sendika temsilcileri söz aldı. KATAŞ-SEN Genel Başkanı Şahin Başaraner, İstanbul'dan 1 Mayıs Taksim Tertip Komitesi'nin selamlarını iletti. Soma Katliamında tüm riskler bilinmesine rağmen önlem alınmayarak 301 işçinin katledildiğini hatırlatan Başaraner sermaye sahiplerinin devletle işbirliği içinde işçileri katlettiğini söyledi.
"Katledilen Her Bir İşçinin Hesabını Soracağız"
19 Mart'ta başlayan protestolara değinen Başaraner "Gençlik eski gençlik değil, işçiler hiç eski işçiler değil. Yere düşen, Katledilen her işçinin hesabını soracağız. İşçileri katletmeye devam ederseniz kaçacak yeriniz yok. Bu günler iyi günleriniz. Birleşerek, mücadele ederek biz kazanacağız" dedi.
"Mücadeleci Sendikalar Sokaklarda Meydanlarda Fabrikalarda Olmaya Devam Edeceğiz"
PTT-SEN Genel Başkanı Süleyman Şen ise "Hukuk devleti diyorlar, Soma'da 301 işçi, İliç'de 9 işçi katledildi. Kim içerde? Çalık Holding önünde Erol kardeşimiz katledildi kim içeri girecek, merak ediyoruz" dedi. Devletin sendikal örgütlenmeyi emgeklediğini şirketlerin sarı sendikalarla iş işbirliği içinde olduğunu belirten Şen Bağımsız Maden İş Sendikası'nın da Soma Katliamından sonra kurulduğunu ve zorlu mücadeleler verdiğini söyledi. Mücadeleci sendikalar olarak, sendikal örgütlenmenin engellenmesine, işçi katliamlarına karşı, işçilerin sömürülmesine karşı mücadele edeceklerini belirten Şen "301'i de unutmayacağız, sokaklarda, meydanlarda, fabrikalarda, hayatın her alanında olmaya devam edeceğiz dedi.
"301 Kardeşimizin Hesabı Sorulacaktır"
Kınık-Bakırçay bölgesinden gelen Tarım-Sen üyesi bir tarım işçisi ise "Anaların, eşlerin, çocukların gözleri halen yaşlı. Acıları devam ediyor. İliç'te insanlar toprak altındayken bakan İSİG önlemleri alındığını söylüyor.
Seralarda, tarlalarda, fabrikalarda işçiler, gençler eziliyorsa, Soma bunun en büyük örneğidir. Soma katliamıyla bize bu acıyı yaşattılar. 301 kardeşimizin hesabı bu de devletten, sermaye düzeninden sorulacaktır" dedi.