Afyon'da Sayın Prefabrik Hazır Beton'un üstlenici firma olduğu TOKİ ve Milli Eğitim Bakanlığı'na ait hastane ve okul inşaatlarında çalışan ve 7 aydır hakları gasp edilen Yapı Yol-İş Sendikası üyesi inşaat işçilerinin eylemi 3.gününde.
Yapı Yol-İş Sendikası, bugün yaptığı açıklamada taşeron firma AYGN'nin işçilerin kendi bünyesinde çalıştığını ve alacakları olduğunu, fakat iflas aşamasında olduğu için ödeyemediğini belittiğini ve işçilerin çalışma süreleri ve alacaklarına ilşkin belgeleri kendilerine ilettiğini belirtti.
İş Kanuna göre yüklenici firma olan Sayın Prefabrik Hazır Beton firmasının işçilerin çalışma koşullarından ve ücretlerinin ödenmesinden sorumlu olduğunu fakat en başından itibaren olumlu bir adım atmadığını belirtti.
50 inşaat işçisinin 7 aydır gasp edilen hakları alamadıklarını belirten Yapı Yol İş Sendikası MYK üyesi Barış Kaya "Arkadaşlarımız evlerine ekmek götüremiyor. Aylardır kiralarını borçlarını ödeyemiyor. Başka şehirlerden işlerini ailelerini bırakıp geldiler. Sayın Prefabrik yetkililerini provakasyon yaratmaya çalışıyor" dedi. Sayın Prefabrik Hazır Beton firması tarafından işçilerin haklarını ödemeden gönderilmeye çalışıldığını ifade eden Kaya, "Günlerdir bize 'Taşerona ödeme yaptık. Tekrar ödeme yapamayız. Bizde alacağı yok' dendiğini fakat taşeron firmanın hakedişi bulunduğunu ve bu meblağdan işçileirn alacaklarının ödenmesi gerektiğini ve sorunun çok basit bir şekilde çözülebileceğini söyledi.
Kaya "Fakat ne yazık ki, adice bir şekilde Sayın Prefabrik yetkililerinin taşeron firmaya 'Size 4 milyon verelim işçileri buradan gönderin' teklifinde bulunduğunu öğrendik. Hani taşeron firmaya borcunuz yoktu. Bu teklifi neden yaptınız? Kaldı ki, siz taşeron firmaya tüm ödemeleri yapmış olsanız dahi hukuken bu işçilerin haklarının ödenmesinden siz sorumlusunuz ve ödemek zorundasınız" dedi. Bütün şantiyelerde işçilerin sigorta primlerinin asgari ücret üzerinden yatırıldığını ve vergi kaçırıldığına dikkat çeken Kaya "İşçilerin yalnızca çalışırken değil, emekli olduktan sonra alacakları maaşı da etkilediği için işçilerin geleceklerini, çocuklarının geleceğini de çalışıyorlar" dedi. "İşçiler emekli olduktan sonra aldıkları maaş yetmediği için dinlenmeleri gereken yaşlarda çalışmaya devam etmek zorunda kalıyorlar. Geçtiğimiz günlerde 78 yaşındaki bir işçi iş cinayetinde yaşamını yitirdi bu ülkede. 78 yaşındaki bir insan çalışmak zorunda kalıyor?" diye sordu. Şantiyelerde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını, işçilerin asgari ücret üzerinden sigorta primlerinin yatırıldığını ve devletten de vergi kaçırıldığını vurgulayan Kaya Çalışma Bakanlığı'nın şantiyeleri denetlemesi gerektiğini söyledi.
İşçilerin 7 aydır haklarının gasp edildiğini söyleyen Kaya, Çalışma Bakanlığı, TOKİ, Milli Eğitim Bakanlığı, SGK İl Müdürlüğü, Afyon Valisi, Afyon Belediyesi ve konuyla ilgili tüm yetkilleri bu sorunu çözmek üzere göreve çağırdı.
İnşaat patronlarının işçileri, sessiz, hiçbir şey bilmeyen yalnız olduklarını ve istedikleri gibi sömürebileceklerini zannettiklerini söyleyen Kaya "İnşaat işçileri yalnız, değil, zannettiğiniz gibi bir şey bilmiyor da değil. İşçilerin Yapı Yol-İş Sendikası var. Ve Yapı Yol İş Sendikası'nın memleketin dört bir yanındaki şantiyelerde üyeleri var. Gerekirse bütün temsilciliklerimizdeki arkadaşlarımız buradaki işçilerin haklarını alması için harekete geçebileceğini ve belirtti.
İnşaat işçilerine KYK yurtlarında çalışan Otel Ve Turizm İşçileri Sendikası üyeleri de katılarak destek verdi.
Haberimiz hazırlandığı sırada Sayın Prefabrik yetkilileriyle bir görüşme aşamasında olduğu belirtildi.