1-2 Ağustos’ta sağlıkta şiddet, performans baskısı, malzeme eksikliği nedeniyle iş bırakma eylemi gerçekleştiren sağlık emekçileri, 1-2 Ağustos’ta yaptıkları iş bırakma eylemi nedeniyle ücret kesintisi yaşıyor. Sağlık emekçileri bunu protesto etmek için, bugün Sağlık Bakanlığı İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir açıklama yaptılar.

“Şiddet sona ersin, yoksulluk sınırı altında bir ücrete mahkum olmayalım, hem bizim hem de toplumun sağlığı korunsun diye” bir ay önce burada olduklarını söyleyen sağlık emekçileri, çözüm için çaba beklerken, burada hukuk tanımaz bürokratları şiddetine maruz kaldıklarını; Fiziksel şiddet, sözel şiddet şimdi de ekonomik şiddetle karşılaştıklarını dile getirdiler.

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası, Birlik Ve Dayanışma Sendikası, İstanbul Aile Hekimliği Derneği, İstanbul Tabip Odası, Hekim Birliği Sendikası, Hekimsen, Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın ortak yaptıkları açıklamada:

“Sağlık çalışanları olarak 1-2 Ağustos'ta anayasal hakkımız olan iş bırakma eylemini gerçekleştirdik, çünkü geçinemiyoruz. Açlık sınırı altında, yoksulluk sınırı altında bir ücretle çalışıyoruz.

1-2 Ağustos'ta iş bırakma eylemine gittik, çünkü şiddetten usandık vandalların silahla hastane basmasına, çalışanların bıçaklanmasına, dövülmesine, yaralanmasına, öldürülmesine alışmayacağız! 1-2 Ağustos'ta iş bırakma eylemine gittik, 11 haftalık hamile bir hekimi saçından tutup koridorlarda sürükleyen zihniyete şefkat gösteren bir bakanlıktan bıktık.

1-2 Ağustos'ta iş bırakma eylemine gittik, çünkü aldığımız ücretlerin %70'i emekliliğe yansımıyor.

1-2 Ağustos'ta iş bırakma eylemine gittik, artan iş yükü baskı ve mobinglerle tükenmişlik sendromu yaşıyoruz, arkadaşlarımız intihar ediyor.

1-2 Ağustos'ta iş bırakma eylemine gittik, çünkü uzun zamandır sahada aşılar, aile planlaması araçları eksikliğini yaşıyoruz, bunları dile getirip doğruyu söylediğimiz için soruşturmalarla karşılaşıyoruz, bakanlık tarafından dava ediliyoruz

1-2 Ağustos'ta iş bırakma eylemine gittik, sistemin çarpıklıklarının ve eksikliklerinin sorumlusu ne hekimler, ne hemşireler, ne de diğer tüm sağlık çalışanlarıdır. Vatandaşın randevu bulamamasının sorumlusu da biz değiliz.

1-2 Ağustos'ta iş bırakma eylemine gittik, çünkü 20 yıldır baskı ve değersizleştirme politikalarından bezdik.

1-2 Ağustos'ta iş bırakma eylemine gittik, çünkü bu bizim anayasal hakkımız. Defalarca bu konuda dava kaybettiniz, kaybetmeye devam edeceksiniz sizi yasalara uymaya davet ediyoruz” dediler.

İl Sağlık Müdürlüğü, Aile Hekimliği’nde cari ödemelerde ve maaşlarda da kesinti yaptı. Bu kesintiler için daha önce davalar açılmış ve kaybedilmiş olmasına rağmen, İl Sağlık Müdürlüğü yeniden aynı yöntemi uyguladı.

Hekimlerin açıklaması, “Buradan tüm sorumluları uyarıyoruz şiddetten bunalmış sağlık çalışanlarına bir de ekonomik şiddet uygulamayın” çağrısı ile sona erdi.