Sputnik Türkiye ile TGS arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde maaş artışları konusunda anlaşma sağlanamaması üzerine greve başlayan Sputnik Türkiye çalışanları 7. gününde.

Sputnik Türkiye Ofisi ile Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine başlayan grev 7'nci gününde.

Sputnik Türkiye ile 10 görüşme gerçekleştiren TGS, yönetimin sendikayı tanımayan tavrı ve anlaşmazlıkta ayak diretmesi üzerine 17 Ağustos’ta greve çıkma kararı almıştı. Grev kararının ardından ise Sputnik Türkiye yönetimi 24 sendika üyesini işten çıkarmıştı.

17 Ağustos’ta İstanbul’da Süzer Plaza önünde, Ankara’da ise Koç Kuleleri önünde greve çıkan Sputnik emekçileri bir haftayı geride bırakıyor.

Türkiye’deki ekonomik krize ve artan enflasyon karşısında ücretlerinin eridiğini ve geçimlerini sağlayabilecekleri bir ücret talebinde bulunduklarını belirten Sputnik emekçileri, yönetimin sendikayı tanımak istemediğini ve ücret artışı konusunda direkt olarak “Ücretlere zam yapmayacağız” ifadesini kullandığını ve uzlaşmazlığı sürdürdüğünü belirtmişlerdi.

7 gündür grevde olan basın emekçilerinin talepleri ise işten atılan arkadaşlarının işe geri alınması ve geçinebilecekleri ücret ve diğer taleplerinin karşılanması.

TGS, Sputnik yönetiminin kanunları ve Anayasayı tanımayarak suç işlediğini belirtti. Hem sendikanın grev ilanı asmasından sonra 24 sendika üyesini işten atarak, hem de Anayasa ile güvence altına alınan sendikalı olma hakkının şirket tarafından ihlal ederek sendika üyelerine baskı yapıldığını bu needenle de Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.

TGS’nin yarıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, İletişim Başkanlığı’na ve RTÜK’e ayrı ayrı şikayet dosyaları sunduğu da belirtildi.

TİS görüşmeleri sırasında bir aşamadan sonra sendikayı ortadan kaldırmak için Sputnik yetkililerinin her yolu denediğini ifade eden TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “Açık açık Anayasamızı, kanunlarımızı çiğniyorlar. Kanunları korumakla yükümlü olanların bu ihlallere seyirci kalmaması ve işveren temsilcilerine gereken yanıtı vermesi gerekiyor. Sputnik Türkiye çalışanları hak ettiklerinin dahi altında bir istekte bulundular. İşverenin teşekkür edip istekleri yerine getirmesi gerekirken gazetecileri işten atarak, greve çıkartarak bu iyi niyeti görmedi. İyi niyetimizi görmek istemeyenlere kararlılığımızı, birliğimizi ve dayanışmamızı göstermekten geri durmayız” dedi.

Sputnik Türkiye emekçileri, talepleri kabul edilinceye kadar Ankara Koç Kuleleri ve İstanbul Süzer Plaza önünde grevlerini sürdüreceklerini belirtiyor.