Önsöz Dergisi bu yılın Mayıs ayında 20. yılına giriyor.
Bu büyük coşkuyu tek güne sığdırmamak amacıyla, mayıs ayına kadar sürecek olan etkinlik serisinin ilki, ‘20. Yılında Önsöz, Yazarlarını ve Okurlarını Buluşturuyor’ çağrı ve başlığıyla 12 Ocak tarihinde İzmir Fuar Gençlik Tiyatrosu salonunda yapıldı.
Etkinlik salonunun fuaye alanında, kurulan masalarda, okurların incelemesi için tüm eski sayılar sergilendi. Ayrıca Önsöz yazarlarının yazdığı/çizdiği kitaplar da bu sergide yer aldı.
Önsöz yazarlarından Veysi Çetin, “dergi çevresi ve dergicilik meselelerinde Önsöz’ün konumu, yazı yazmak konusunda disipline etmesi, yaptığı atölyeler ve tüm faaliyetlerle birlikte bir okul işlevini yürütmesi, kendi yazarlarını yetiştirmesi” konularında söz aldı.
Daha sonra sözü Önsöz kurucu yazarlarından olan Ülkü Şeyda aldı. Konuşmasına, Önsöz’ün ilk sayısının Çıngı bölümünü okuyarak başladı. Önsöz’e emek vermiş, üretmiş ve şu an hayatta olmayan yazarları anarak devam etti.
Yazar Şeyda konuşmasının devamında, “Önsöz’ün çıkış hikayesi, isminin hikayesi, Ayışığı ile olan birlikte yolculuğu, üretilen kitaplar, Kürt dili ve edebiyatı konusunda çıkartılan çift dilli Önsöz sayısı, Nazım Hikmet temalı sayılarımız, işçi sınıfı temalı sayılarımız, derginin enternasyonal bakışı, dayanışma geceleri düzenlemesi, genel yayın yönetmeninin tutuklanma süreci ve derginin bazı sayılarının zor koşullara rağmen nasıl çıkartılabildiği” konularından bahsetti.
Söyleşinin diğer konuşmacısı Önsöz sinema yazarlarından Cenker Ekemen söz alarak Önsözle nasıl tanıştığını ve nasıl yazmaya başladığını anlatarak konuşmasına başladı. İlk yazısının bir film eleştirisi olduğunu (Genç Marks filmi), Önsöz’ün yazmaya nasıl teşvik ettiğini ve cesaretlendirdiğini anlattı. Konuşmasının devamında “yayının önemi, kültür sanat yayıncılığı, diğer sinema dergilerindeki sansür ve filtreleme meselesi” konularından bahsetti.
Söyleşinin son konuşmacısı olarak Cumhur Özen söz aldı. Önsözle nasıl tanıştığını anlatarak başladığı konuşmasında “dergilerin şirket ağları, dağıtımın pazarlanma şekli, Önsöz’in bu ağ dışında bağımsız bir üretim olmasının önemi, yeni kalemlere yer veriyor olması, anti entelektüel kültürle mücadele etmesi, şiir tıkandı mı tartışması, pazar için üretilen ürünlerde kendi emeğine yabancılaşma” hakkında yaklaşımlarını sundu.
Söyleşinin ikinci kısmında, davetli önsöz okurları ve yazarları söz aldı. Soru, katkı ve Önsözle olan hikayelerini anlattı.
Söz alanlardan biri Önsöz yazarı Renas Toprak oldu. Önsöz’ün 20. Yılını coşkuyla kutladığını dile getirip, kendi şiir seçkisinden bir şiir okuyarak 20. Yıl coşkusuna katkı sundu.
20. Yıl açılış etkinliği salonun dışına da taştı. Fuayedeki sergide yer alan eski Önsöz sayıları, gelen davetlilerce ilgiyle incelendi. Her davetliye eski sayılardan hediye verildi. Önsöz okur ve yazarları etkinlik sonrası da birbirini bırakmadı. Salon dışında keyifli sohbetler devam etti. Etkinlik üç saate yakın bir süre sonunda sonlandı.