Arap Baharını başlatan ayaklanmanın kıvılcımı Tunus’ta, Muhammed Ebu Aziz’in kendisini yakmasıyla patlak vermişti… Ve geçen 7 yılın ardından Tunus halkı yeniden ayakta…
Bu defa “genel bahane” yeni yılda yapılan zamlar, gelen yeni vergiler oldu. 9-10 Ocak günü başlayan protesto eylemlerinde, bir çok kentte yüzbinlerce kişi sokaklara döküldü, güvenlik güçleriyle çatışmalara girdi, kentlere polis ve asker takviyesi yapıldı, ilk 2 gün 500’ü aşkın insan gözaltına alındı.
İçişleri Bakanı sadece bir gecede en az 45 polis aracıyla çok sayıda binanın ateşe verildiğini söylerken, bir kişi de polis aracının altında kalarak hayatını kaybetti.
Özellikle başkent Tunus, Siliana, Kasrin ve Teburba'da 10 Ocak’ı 11 Ocak’a bağlayan gece eylemciler ile polis arasında çatışmalar yaşandı. Polisin yoğun gaz bombalı saldırısına taş ve molotof kokteylleri ile yanıt verildi.
3.gün gözaltılar 800’e yaklaşırken, İçişleri Bakanlığı bunu şiddet, hırsızlık ve yağmalama olaylarının yaşanmasıyla gerekçelendiriyor.
Tunus’ta 2010’da Bin Ali’nin cumhur başkanlığından istifasıyla sonuçlanan ayaklanmadan sonra geçen 7 yılda ekonomik sorunlar daha da ağırlaşmıştı.
2018 yılı bütçesine dair yasa kapsamında 1 Ocak'tan itibaren birçok temel ihtiyaç maddesine zamlar yapıldı, çok sayıda ürüne vergi zammı geldi. Yakıt, otomobil, telefon hizmetleri ve internete erişimine yönelik fiyat ve vergiler arttırıldı. Protesto eylemleri barışçıl bir şekilde "Neyi Bekliyoruz" kampanyası ile başladı, mali bütçede revizyon istendi.
Tunus’ta 11 milyon nüfuslu ülkede çalışma yaşındaki her 7 kişiden biri işsiz, bu oran yüksek eğitim almış gençlerde 1/3’e ulaşıyor.