< < Fransa’da Ulaşım İşçileri Greve Çıkıyor

Avrupa’da işçi sınıfı ekonomik kriz, çalışma koşullarının iyileştirilmesi talepleriyle ardı ardına greve çıkıyor.

Sırada Fransa var. Fransa'da ulaşım işçileri ve sendikalar düşük ücretler, kötü çalışma koşulları ve kronik personel yetersizliğine karşı protestolarını yoğunlaştırdılar ve 1 Eylül'den itibaren grev ve seferberlik duyuruları yayınladılar.

Genel Emek Konfederasyonu (CGT), CFDT, CFTC, İşçi Gücü (FO), SUD ve diğer sendikaların yaptığı çağrıya Bordeaux, Nantes, Lille, Pau, Dijon ve diğer şehirlerde okul servisleri, otobüs, metro ve tramvay hizmetlerinde çalışanların katılması bekleniyor.

Pau'daki nakliye işçileri 1 Eylül'de, Lille'deki işçiler ise 3 Eylül'de greve başlayacak.

Avrupa genelinde işçiler, hızla artan yakıt ve gıda fiyatlarının damgasını vurduğu akut bir yaşam maliyeti krizinin altında eziliyorlar. Covid-19 krizinden ciddi şekilde etkilenen ulaştırma sektörü çalışanları, artan enflasyon nedeniyle artık geçinmekte zorlanıyor. Birçok şehirde toplu taşımayı işleten nakliye şirketleri ve taşeronları, zamanla hizmetlerini azalttı, personelini feshetti, geçici işçi kullandı ve kalıcı sözleşmeleri iptal etti, işçi haklarını reddetti, ücret, ikramiye ve fazla mesai haklarını düşürdü. Şirketlerin zam teklif ettiği yerlerde bile zam, yükselen enflasyon oranlarına kıyasla nominal ve yetersiz kaldı...