13 Temmuz Çarşamba günü binlerce Macar, serbest meslek sahipleri ve küçük işletmeler için vergileri önemli ölçüde artıracak yasal bir reformu protesto etmek için Parlamento önündeki Kossuth Meydanı'nda eylemdeydi.

Macaristan parlamentosu, bir gün önce, küçük işletmelerin, Macarların aylık sabit bir miktarda vergi ödediği sabit bir vergi sistemi olan KATA'ya erişimini engelleyen bir değişikliği onaylamıştı. Bunun üzerine sokaklara dökülen yazarlar, haberciler, avukatlar, gazeteciler, spor eğitmenleri ve vergi reformunun en az 450.000 kişinin hayatını "mahvedeceğini" söyleyen emekçiler tarafından "KATA'ya aidim, kurtar beni" sloganını haykırdı; Budapeşte'nin iki köprüsünde trafiğe kapattı.

Bu vergi reformu ile Orban yönetimi, devlet gelirlerini yüz milyonlarca avro artırmayı hedefliyor. Bu reformla birlikte birçok şirket ve serbest meslek sahibi, yeni vergi rejiminin neden olduğu kayıpları telafi etmek için mal ve hizmetlerinin fiyatlarını artırmak zorunda kalacak.

Aynı gün Macaristan hükümeti enerjide olağanüstü hal ilan etti ve enerji güvenliği konusunda 7 maddelik bir plan kabul ettiğini duyurdu. Tedbirler 1 Ağustos'ta yürürlüğe girecek.

Ukrayna’da süren savaş ve Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları nedeniyle kış mevsiminde yeterli gazın olmayacağını ve Avrupa'da bir enerji krizinin doruğa ulaştığını söyleyen hükümet; acil durum planının bir parçası olarak, yerli doğal gaz üretimi ikiye katlanarak 2 milyar metreküpe çıkarılacak ve ek enerji taşıyıcıları ve yakacak odun ihracatını yasaklayacak, yerli linyit üretimini artıracak.

Haziran 2021’den beri faaliyette olmayan ve kömürle çalışan Matra santrali yeniden çalıştırılacak ve Paks nükleer santralinin işletme lisansı 2042-2047'ye kadar uzatılacak.

Macar halkı ise belirlenen ortalama elektrik ve gaz tüketiminin üstündeki tüketiminin yüksek ücretler ödeyecekleri için şikayetçi. Ülkede enflasyon son 24 yılın en yüksek seviyesi olan %12'ye yaklaşıyor.