< Panama’da Hükümet İşçilerle Görüşme Yapacak

Panama İnşaat İşçileri Tek Sendikası (Suntrac) 5 Temmuz Salı günü ülkenin çeşitli yerlerinde bir protesto günü düzenledi ve taleplerinin merkezine akaryakıt fiyatlarının dondurulmasını, gıda fiyatlarındaki artışın durdurulmasını ve gıda fiyatlarındaki artışın durdurulmasını koydu.

Panama’nın çeşitli kentlerinde yaşanan protestolara Suntracs’ın yanı sıra Panama Ulusal İşçi Merkezi (CNTP) de katıldı, taleplerine daha iyi iş ve makul ücretler, sağlık, eğitim ve yolsuzluğa karşı mücadeleyi eklediler.

İnşaat işçileri ile başlayan eylemlere tüm işçi ve emekçi sınıf destek verdi. Protestocuların ana sloganlarından biri "Bu kasaba daha fazla dayanamıyor" idi.

Veraguas Mesleki ve Teknik Enstitüsü, La Peña Ortaokulu ve Santiago'daki Belisario Villar Okulu'ndan öğretmenler de yakıt, ilaç ve ürün fiyatlarının yüksek maliyeti nedeniyle bir gösteri düzenlediler.

Bu, bir haftadan kısa bir süre içinde gerçekleşen ikinci büyük eylem. 1 Temmuz’dan bu yana binlerce Panamalı, hükümet halkın 32 maddelik talep listesine kulak vermeyince yeniden sokaklara çıktı.

“Mücadele olmadan zafer olmaz” diyen Panamalı işçi ve emekçilere hükümetin cevabı bir kez daha olumsuz oldu. Bloomberg'e göre Panama, kıtanın en borçlu ülkelerinden biri haline geldi.

Ve 11 Temmuz Pazartesi günü inşaatçılar yolları kapatarak ülkenin çeşitli yerlerinde mitingler düzenledi.

12 Temmuz Salı günü kitle Belisario Porras Parkından parlamentoya yürüyeceğini duyurdu. Kitle ayrıca yüksek ilaç fiyatlarında ve ilaç endüstrisinin tekelleştirilmesinde değişiklik de talep ediyor. Ve Panama Hükümeti, sÖrgütlü Halkın Hakları Ulusal İttifakı (Anadepo) ve Yaşam için Birleşmiş Halk İttifakı ile diyalog kurmayı kabul etti.

Diyalog masası Veraguas eyaletinde bulunan bir kongre merkezinde toplanacak ve birçok sendika birliği katılacağını açıkladı.