< < Sri Lanka’da Başkanlık Konutu İşgal Edildi

Yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle Srilanka’da geçtiğimiz Mart ayında başlayan eylemler, Mayıs ayında ayaklanmaya dönüşmüştü. Yüzlerce kişinin ölümüne rağmen hızını kesmeden devam eden eylem ve ayaklanma, dün ve bugün yeni bir evreye evrildi ve Başkanlık Konutunun halk tarafından işgalini getirdi.

Ekonomik krize çözüm bulabilmek için en son 7 Temmuz Perşembe günü Sri Lanka Merkez Bankası (CBSL) rekor seviyeye ulaşan yurt içi enflasyonla mücadele etmek ve temel talep artışını kontrol altına almak amacıyla faiz oranlarını bir puan artırdığını açıklamıştı.

Polis, Cuma gecesi Colombo'da ve diğer bazı ana kentsel alanlarda sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yine de, ulaşım hizmetlerini durduran ciddi bir yakıt kıtlığına rağmen halk, hükümetin kendilerini ekonomik yıkımdan koruyamamasını protesto etmek için ülkenin çeşitli yerlerinden otobüslere, trenlere ve kamyonlara doluşarak başkent Colombo’ya aktı. Önlerine çıkan polis barikatlarını aştı ve polisin göz yaşartıcı gazla saldırılarına aldırış etmedi.

Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın evini basan kitle, Rajapaksa’nın kaçmasına neden oldu. Kızgın halkın konutu çevrelemesi üzerine Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa hükümet binasını terk etti, dakikalar içinde halk binayı işgal etti. Bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, Rajapaksa'nın nerede olduğunun bilinmediğini, ancak güvenli bir yerde, bir askeri birlik tarafından korunduğunu açıkladı. İçişleri Bakanlığı ise güvenlik kabinesini acil toplantıya çağırdı.

Yerel televizyon kanalları, ellerinde Sri Lanka bayrakları ve miğferleri ile bir grubun Başkan Gotabaya Rajapaksa'nın başkent Colombo'daki konutuna girdiğini yayınladı. Öfkeli kalabalığın Başkanlık Binası'nı basmasını önlemek için askerler havaya ateş açtı. Başbakan Ranil Wickremesinghe, siyasi parti liderlerini acil toplantıya çağırdı.

Aylardır ayaklanma halinde olan SriLanka halkının bu ayaklanmayı ve devrimi sonuna kadar götürüp götüremeyeceğini izleyerek göreceğiz.