< No A La OTAN

26 Haziran günü binlerce kişi İspanya’nın başkenti Madrid'de Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO)’ya karşı barışı desteklemek için sokaklara çıktı.

29-30 Haziran günü Madrid’de yapılacak olan NATO Zirvesi’ne karşı halk, örgütün feshedilmesi ve askeri harcamalara ayrılan bütçelerin azaltılmasını; bu bütçenin sağlık, eğitim, insan hakları veya barınma gibi sektörlerde kullanılmasını talep etti. Bunun yanı sıra askeri harekatlara son verilmesi, stratejik askeri üslerin dağıtılması ve silahlı çatışmalardan diyalog ve işbirliği ortamında çıkılması da istendi.

Víctor Jara'nın ve Nicolás Guillén'in şarkılarını söyleyerek, sloganlar atarak Atocha İstasyonunda toplanan halk Plaza de España'ya yürüdü.

İspanya 1982'den beri NATO üyesi. Ukrayna'daki ihtilafı başladığından bu yana hükümet askeri sektöre daha büyük bütçeler ayırdı, nazilere silah sağladı ve Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya dahil edilmesini destekledi. Ancak bunlar İspanyolların büyük çoğunluğu tarafından reddediliyor. İspanya’da 24-25 Haziran günleri de eylemler yapılmıştı. Halk, NATO'nun Yugoslavya'dan Libya'ya kadar çeşitli savaşlardan sorumlu olduğunu ve dünya çapında bir silahlanma yarışını kışkırttığını söylüyor.

29 Haziran Çarşamba günü başlayacak olan NATO zirvesine karşı daha fazla protestodan korkan İspanyol hükümeti, güvenlik nedenleriyle tüm protestoları genel olarak yasakladı. Zirvede Ukrayna'daki savaşa ve iki yeni ülkenin, Finlandiya ve İsveç'in üyelik hedefine de odaklanacağı biliniyor.