< Amazon’da Katledilen Gazeteci İçin Protestolar

Brezilyalı yerli halk, Amazon'da günlerce ortadan kaybolduktan sonra kalıntıları ortaya çıkan İngiliz gazeteci Dom Phillips ve yerli bilimci Bruno Pereira'nın öldürülmesini protesto için 18 Haziran Cumartesi Sao Paulo sokaklarına döküldü.

Gazeteci ve araştırmacı Dom Phillips en son 5 Haziran Pazar günü Amazonas eyaletindeki Vale do Javari bölgesinde görülmüştü.

Vale do Javari Yerli Halkları Birliği (Univaja) 6 Haziran Pazartesi günü, İngiliz The Guardian muhabiri 57 yaşındaki Dom Phillips ve önde gelen Brezilyalı yerli 41 yaşındaki Bruno Araújo Pereira'nın Vale do Javari bölgesindeki bir keşif gezisi sırasında kaybolduğunu bildirdi.

Univaja’ya göre kayıp 2 kişi, São Rafael topluluğunun lideriyle buluşacaklardı. Ancak buluşma gerçekleşmedi. Univaja kaybolan ekibin tehditler aldığını da söyledi. Muhabirin amacı Yerli Gözetim ekibini ziyaret etmek ve yerli halkla bazı röportajlar düzenlemekti. Yerli halk da Bruno Pereira’nın yerli topraklara yapılan istilalara karşı verdiği mücadeleden dolayı sık sık tehdit edildiğini söyledi.

Dom Phillips ve Bruno Pereira'nın kaybolduğu Valle do Javari, Peru ve Kolombiya sınırlarına yakın Brezilya Amazonlarında ve Brezilya'daki en büyük ikinci yerli rezerv ve yerli topluluklarla hükümetin sürekli bir çatışma alanı.

13 Haziran günü Phillips ve Pereira'nın sırt çantası, defteri ve diğer kişisel eşyaları bulundu. Kısa süre sonra da bölgede kimliği tespit edilemeyen 2 ceset bulundu, polis onların Phillips ve Pereira’ya ait olduğunu reddetti.

Brezilya’nın yerli halkları da Phillips ve Pereira’nın katilinin bulunması ve yargının hızlanması için protesto eylemleri yaptı. 13 Haziran günü Vale do Javari Yerli Toprakları yakınlarındaki Atalaia do Norte'de ana caddelerde ve şehrin meydanlarında pankartlarla yürüdüler.

Kanamari Derneği başkanı “Bruno ve Phillips için adalet ve hükümetin topraklarımızı korumamıza yardım etmesini istiyoruz; özellikle Ulusal Kızılderili Vakfı (Funai) ve bu Bolsonaro hükümetindeki Funai'nin şu anki başkanı rollerini yerine getirmiyorlar" derken, Vale Yerli Halklar Birliği (Univaja) da suçluların bunun bedelini ödemesini istedi, "Bu seferberlik adalet içindir" dedi.

Brezilya Federal Polisi 14 Haziran Salı günü, 41 yaşındaki Dos Santos olarak bilinen Oseney da Costa de Oliveira'yı da şüpheli olarak tutukladı. 15 Haziran günü üçüncü bir kişiyi daha tutuklayan polis, Amarildo da Costa Oliveira’nın Bruno ve Phillips’in öldürülmesine katıldığını itiraf ettiğini açıkladı. Oliveira’nın ifadesine göre, kurbanlar vurularak öldürüldü ve ardından cesetleri parçalanarak yakıldı...

Federal Polis, 17 Haziran günü Bruno ve Phillips’i öldürmekle suçlanan iki zanlının kendi başlarına hareket ettiğini söyledi ve Yavarí Vadisi'nde (Vale do Javari) bulunan insan kalıntılarının, Bruno ve Phillips’a ait olduğunu açıkladı. Yetkililer Bruno ve Phillips’in vurulduğunu, parçalandığını ve gömüldüğünü de söyledi.

Ertesi gün Jeferson da Silva Lima, cinayetlere katıldığını itiraf ederek teslim oldu, ancak kurbanları vurduğunu reddetti.

Brezilya yerli halkı, Bruno ve Phillips’in öldürülmesini protesto için 18 Haziran Cumartesi günü Sao Paulo sokaklarına döküldü.

Guarani halkının Tenondé-Porã ve Jaraguá Yerli Topraklarından gelen halk, Assis Chateaubridad Sanat Müzesi'nin (Masp) girişine geldi. "Adalet" diye haykıran, döviz ve pankartlar taşıyan halk Chico Méndez ve Şef Francisco Tukano gibi Amazonlarda katledilenler için de adalet talep ettiler.