Dün akşam saatlerinde, ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ü tanıdığını açıkladı…
Onyıllardır Siyonist işgale karşı savaşan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), de bir açıklama yayınlayarak, “Kudüs'ün kaderini Trump değil, mücadelemiz belirler” dedi.
FHKC açıklamasında, ABD'nin kararının halklara karşı düşmanlık ve siyonist devletle ortaklık olduğu belirtilen açıklamada, Filistin yönetimini müzakerelere ve ABD egemenliğine dayanan yıkıcı tecrübelerden ders almaya çağırdı. Ayrıca Oslo sözleşmesinin derhal geri çekilmesini ve devam eden yükümlülüklerinin yerine getirilmemesini istedi.
Filistin halkını ve örgütleri mücadeleyi birleştirmeye ve büyütmeye çağıran FHKC, bu karara karşı ortak bir karşılık vermeye davet ett, "Kudüs için savaş, bütün Filistin için bir savaştır. Bizim için Kudüs, Hayfa, Safad, Yafa, Gazze, Ramallah ve Filistin'deki her köy ve şehirdir" dedi.
Filistinli ve Arap halklarının, emperyalizmin, siyonizmin ve Arap gerici rejimlerinin işbirliğine karşı durması gerektiği vurgulanan açıklamada, "Kudüs her zaman Filistin halkının ve Filistin Devletinin başkenti olmaya devam edecek ve emperyalist-Siyonist ittifak şehrin Arap kimliğini ve Arap ve İslam dünyasındaki statüsünü yok etme girişimlerinde başarılı olmayacaktır" denildi.
Filistinliler kararı protesto amacıyla genel grev çağrısı yaptı. Filistinli örgütler protesto mitingleri düzenlemek için ortak çağrı yaptı. Öğretmenlere bir günlük izin veren Filistin Eğitim Bakanlığı, yüksekokul öğrencilerinden Batı Şeria ve Gazze'deki gösterilere katılmalarını istedi.
Batı Şeria'da Filistinlilerin sokağa çıkmasıyla, İsrail askerleriyle çatışmalar çıktı. Genel grevle birlikte eğitimden alışveriş ve ticarete dek gündelik hayat durdu. Gençler sokağa döküldü, Ramallah, El Halil, Beytüllahim'de taş atıp lastik yakarak barikat kuran Filistinlilere İsrail asker ve polisleri saldırdı.
Hamas yöneticileri bu karar üzerine “yeni intifada” çağrısı yaptı.
AFP haber ajansı ise İsrail ordusunun Batı Şeria'ya çok sayıda asker taburu sevk ettiğini duyurdu.
Kudüs, İslamiyet, Hristiyanlık ve Musevilik dinleri açısından kutsal şehir olarak görülüyor. 1967’de Doğu Kudüs'ü işgal eden İsrail, 1980'de kentin doğusunu ve batısını "birleşik başkenti" ilan etti, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bu ilanı geçersiz saydı. BMGK kararı çerçevesinde, ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğunu kabul ediyordu.
Kudüs ve Filistin sorunu, uluslararası anlaşmalarla vb değil, intifada ve devrimle çözülecektir.