Fransa’da Genel Emek Federasyonu’nun (CGT) çağrısı ile binlerce kişi greve çıktı, yeni çalışma reformunu protesto etti. Fransa’da Paris, Marseille, Lyon, Nantes başta olmak üzere ülkenin birçok yerinde eylemler yapıldı.
Yeni iş yasasını protesto için ilk grev 12 Eylül günü yapıldı. Tren işletmelerindeki grev nedeniyle başta Paris, büyük şehirlerde ulaşım sekteye uğradı, bazı yerlerde trenlerin yarısı çalışmadı. Ryanair havayolu şirketinde ise yer hosteslerinin çalışmaması nedeniyle en az 110 sefer yapılamadı. Metro seferleri durdu, kamyon şoförleri Şanzelize'yi kapattı, liseliler okullarının önünde barikatlar kurarak eylemlere destek verdi.
Ülke çapında 180'den fazla eylem yapılırken Paris'te çatışmalar yaşandı. Sadece Paris’te eylemlere katılanların sayısı 60 bin.
Paris’te Bastille Meydanı’nda başlayan eylemde sloganlarla İtalya Meydanı’na yüründü ve Cumhurbaşkanı Macron’un yasaya karşı çıkanları “tembel ve radikal marjinaller” diye tanımlaması ve “tembellere pirim vermeyeceğini” söylemesi protesto edildi, “Tembeller burada, Macron nerede” sloganları atıldı.
Anti-faşist gruplar ise yer yer polis ile çatışmaya girdi.
İşçiler, “Fransızlar vahşi liberalizmi istemiyorlar. O Çalışma Yasası’nın her sayfası mücadele ile yazılmıştır. Bu hakların hiçbiri bize başkalarınca verilmedi, hepsi bedel ödenerek alındı. Bu yasaya sonuna kadar direneceğiz” diyor.
CGT, 21 Eylül’de, Boyun Eğmeyen Fransa Partisi de 23 Eylül’de yeniden sokaklara çıkacaklarını duyurdular.
Hükümet ise tepkilere rağmen geri adım atmayacağını söylüyor. Yeni iş yasasında işten atmalar kolaylaştırılacak ve tazminatlar sınırlandırılacak. Sendikaların yetki ve hakları azaltılacak, işsizlere sunulan her işi almaları yönünde baskı yapılacak, prekarite yaygınlaştırılacak, işçi atmalar kolaylaştırılacak, işçi ücretleri kolayca azaltılabilecek.
2016 yazında da François Hollande’ın parlamentoyu hiçe sayarak kararname ile çıkardığı iş yasası sendikaların tepkisiyle karşılanmış, grevler, yürüyüş ve mitingler yapılmıştı.
Fransızların yüzde 58'i çalışma yasasının değiştirilmesini istemiyor. Yüzde 71'i yapılacak değişikliklerin sendikaların gücünü azaltacağını düşünüyor, yarısından fazlası da işçilerin çalışma koşullarının kötüleşeceğini söylüyor.