Pandeminin merkezi haline gelen ABD’de emperyalist politikalar hastalığın engellenmesi bir yana, yapılan uygulamalarla virüs daha da yayılarak insanların hayatı tehlikeye atılıyor.

ABD’li hemşireler, bunu protesto için 21 Nisan günü Beyaz Saray önünde eylem yaptı, Kovid-19 için gerekli olan kişisel koruyucu ekipman eksikliği protesto etti.

Beyaz Saray önünde bir araya gelen hemşireler, yaşamını yitiren meslektaşlarının isimlerini okudu. Maske ve eldiven gibi kişisel koruma ekipmanlarına daha çok ihtiyaç duyduklarını söyleyen hemşireler, taleplerini Trump’ın kapısında ifade etmek istediklerini söyledi.

Ellerinde, koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren hemşirelerin fotoğraflarını taşıyan hemşireler, “Ellerinizi yıkamak için kullandığınız 20 saniye, ellerinizdeki ‘kahraman’ kanını temizlemeyecektir” dövizleri açtı.

Pandemi krizi, ekonomik krizin üstüne eklenince ekonomi tüm emperyalist ülkelerde düşüşe geçti. Pandemiyle başedebilmek için ekonomilerin durma noktasına gelmesi gerekiyordu. Fabrikaları, okulları, işyerlerini... Kısacası zorunlu hizmetler dışında hayatı durdurmak, kar üzerinde dönen ekonomiyi felç ederdi. Bugün pek çok emperyalist kapitalist ülkede ekonominin yavaşlatılması karları azalttı. Ve büyük bir ekonomik çöküş dünyayı etkisi altına almaya başlaı bile.

Kar etmek insan hayatından değerli diyen emperyalistler hız kesmeden çarkları döndürmeye devam ediyor, çarkları arasında en çok da işçileri ve sağlık emekçilerini öğütüyor.

ABD’de de Trump, koronavirüs önlemlerinin kaldırılıp ekonominin ve elbette ki tüketimin dönebilmesini vaaz ediyor her yerde. Bu da Amerika’daki faşistleri harekete geçirmeye yetti. “Eyaletimi aç”, “Özgür yaşa ya da öl” diyerek koronavirüs önlemlerinin kaldırılması için protesto eylemlerine başladılar.

Michigan eyaletinde başlayan protestolar Minnesota, Virginia, Kaliforniya ve Kentucky’ye yayıldı. Lüks araçlarla ve silahlarla eylem yapan faşist grupların önü, 19 Nisan günü Colorado eyaletinin Denver kentinde sağlık çalışanları tarafından kesildi.

Maske takan sağlık çalışanları, belli aralıklarla durarak yolu kapattı ve faşistlerin araçlarının geçişini bir süre engelledi. Faşistler ise sağlık çalışanlarına korna çalarak hakaret etiler.

Bir diğer örnek ise Almanya’da yaşandı. Almanya’da okulların yeniden açılması hazırlıkları yapılırken, liseliler 21 Nisan günü boykot videosu hazırlayarak insanlara ve hükümete seslendi. Koronavirüsün yarattığı risklerin ortadan kalkmadığını söyleyen öğrenciler, karantina sürecinde yaşlı insanlara yardım gibi uğraşlardan dolayı yapılması planlanan sınavlara da hazırlanamadıklarını söylüyorlar.

Düsseldorf’ta öğrenciler de 20 Nisan günü okulların açılmasını protesto etmek için savcılık önünde eylem yaptı.