Panama’da, anayasada yapılan değişikliklere karşı halkın tepkileri sürüyor.

22 Ekim Salı günü başlayan protesto eylemlerinde yaklaşık 10 bin öğrencinin Panama Üniversitesi (UP) kampusünden Ulusal Meclise yürüyerek yüksek öğrenime ilişkin maddelerin kaldırılması talebiyle başladı. Öğrencilerin eylemleri, yüksek öğrenimi özelleştirmeyi planlayan anayasa reform paketinin onaylandığı 24 Ekim gününe kadar sürdü.

Anayasa değişikliği paketi mecliste onaylandı.

24 Ekim günü protesto eylemlerine, anayasa reformlarının nüfusun çoğunluğuna fayda sağlamadığı gerekçesi ile inşaat işçileri birliği de katıldı.

30 Ekim günü “biz daha fazlasıyız ve korkmuyoruz” diyen bir grup parlamento yakınında toplandı. Sendikalar, üniversiteler ve insan hakları örgütlerinin eylemine çevik kuvvet polisi biber gazı ile saldırınca eylemler başkent Panama City’nin her yanına yayıldı. Polislerin vahşi saldırıları sosyal medyaya üzerinden hızla yayıldı.

31 Ekim günü eylem sırası şoförlerde idi. Taşımacılık sektörü çalışanları, çöp toplama sözleşmelerinin çoğunlukla yabancı şirketlere verilmesine isyan etti. Başkentte Balboa Bulvarı’nda yolları kapatan kamyon şoförleri katı atık toplama alanında çalışmak istediklerini dile getirerek “Bizi dinlemelerinin tek yolu bu, burada kalıyoruz” dediler.

22 Ekim’den bu yana süren eylemlerde 100 kişi tutuklandı.