Ekvadorlular, hükümetin IMF’ye milyarlarca dolarlık kredi karşılığında uygulamaya koymaya çalıştığı tasarruf politikalarını “Paquetazo” protesto etmeye devam ediyor.

Taşımacılık işçilerinin 3 Ekim’de başlattığı ve 4 Ekim Cuma günü de tüm ülkeye yayılan grev ve eylemler Moreno hükümetine 60 günlük bir “istisna durumu”, OHAL ilan ettirdi. Paket ayrıca kamu çalışanlarının maaşlarında %20'lik bir düşüş sağlıyor; emekli aylığını özelleştirme ve işyeri güvenliği ile iş güvenliği önlemlerini kaldırmayı hedefliyor.

OHAL’e rağmen, şiddetli polis saldırılarına rağmen hız kesmeden eylemler devam etti. Ulaşım sendikaları, öğrenciler ve demokratik kitle örgütlerinin geniş ölçüde katıldığı eylemlerde 350 kişi gözaltına alındı, 1 kişi hayatını kaybetti. Ülkede ana arterler işçilerin kamyonlardan oluşan barikatlarıyla kapatıldı. Ayaklanmalar polisin şiddetli saldırılarıyla karşılandı. Ekvador’un kuzeyindeki Pichincha eyaleti eylemlerin merkez üssü olurken, Eylemlerin öncülerinden biri de Ekvador’un eski başkanı olan Halk Devrim Hareketi Lideri Rafael Correa.

Gezi Ayaklanması yaşanırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ayaklanmacı kitlelere “Çapulcular” diyerek hakaret etmek istemişti. Ancak ayaklanan halk bu hakareti kendilerine isim olarak almış, “Çapulcuyuz” diyerek onur madalyası gibi göğsüne takmıştı. Ekvador’da Cumhurbaşkanı Lenin Moreno da ayaklanan halklara, işçilere, öğrencilere “Zanganoslar” diyerek hakaret etti. Ve eylemin, eylemcilerin adı konmuş oldu: “La Revolución De Los Zánganos” (Arıların Devrimi)

7 Ekim Pazartesi günü işçiler, iktidar partisi genel merkezinin önünde eylemde idi. Okullar da kapatıldı. Hükümet otobüs biletlerinin 0,40 ABD dolarından fazla olmayacağını açıklasa da, otobüs fiyatlarına ve market ürünlerinde fiyatlar artmaya başladı.

Grev ve eylemlere bu defa topraklarındaki maden arama faaliyetlerine son verilmesi talebiyle Yerli halk kitleleri katılarak başkent Quito'ya yürüyüşe geçti. Ekvador Ulusal Yerlileri Konfederasyonu (CONAIE), Halk Cephesi ve Birleşik İşçi Cephesi (FUT) ülke genelinde protesto eylemlerini sürdüreceğini açıkladı. CONAIE başkanı Jaime Vargas, Yerlilerin süresiz olarak eyleme geçtiğini duyurdu. CONAIE, kendi bölgelerinde yakalanacak asker ve polislerin yakalanarak “yerli adaleti”nin sağlanacağını söyledi. Ekvador anayasasına göre yerliler, atalarının topraklarının özel egemenliğine sahipler. Yaklaşık 20.000 Yerli, bugün başkente ulaştılar ve yarın (9 Ekim Çarşamba) yapılacak büyük protesto eylemlerine katılacaklar.

Cumhurbaşkanı Lenin Moreno bugün, hükümetin Guayaquil'e taşınacağını bildirdi. Ekvador başkentinde olağanüstü hal ilan edildi.

Karşı devrimci-gerici Lenin Moreno iktidara geldiğinden bu yana işsizlik, yoksulluk ve baskılar artmış durumda. WikiLeaks’ın kurucusu Jullian Assange’ın Ekvador elçiliğinden kapı dışarı edilmesi de bunun örneklerinden biri idi.


(*)Zanganos: Kovanda kraliçe arının yanında durmak, onu korumaktan başka hiçbir şey yapmayan erkek bal arısı, dron. Burjuvaların “akılsız” veya “eğitimsiz” olarak nitelendirdiği işçi ve yoksullara gönderme yapan argo bir terim.